Kultura

Izložba „Crnogorsko svijetlo oružje“ plod saradnje Vrbasa i Nikšića

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 15. septembar 2022. • 14:25 •

Izložba „Crnogorsko svijetlo oružje“ plod saradnje Vrbasa i Nikšića Foto: TV Bačka

Izložba pod nazivom “Crnogorsko svijetlo oružje”  iz etnografske zbirke Javne ustanove Muzeji i galerije Nikšića nova je gostujuća postavka Gradskog muzeja Kulturnog centra Vrbasa. Rezultat je saradnje dve muzejske ustanove i svečano je otvorena u našem gradu u prisustvu predstavnika ovih ustanova i autora izložbe. Jatagani, dzeferdari, noževi, drugo oružje i oružni pribor, svitna nošnja, te slike i ilustracije Ilije Šobajića, dominiraju ovom etnografskom zbirkom. Deo eksponata velike je kulturne i istorijske vrednosti.

Saradnja dve muzejske ustanove intenzivno se razvija već nekoliko meseci. Proizilazi iz činjenice da između ove dve sredine, Vrbasa i Nikšića, postoje višedecenijske veze. Rukovodioci najavljuju nove oblike saradnje a do tada ističu značaj ove ekspozicije.

Ljubitelji starina i oružja, ali ne samo oni, imaće gotovo čitavih mesec dana da se u vrbaskom Muzeju podrobno upoznaju sa ovim eksponatima i da saznaju mnogo o njihovim nekadašnjim posednicima. Zašto se uz reč “oružje” vezala reč “svijetlo” i kako su se branili kućni prag i ognjište, samo su polazište za dalje istraživanje i proučavanje ovih vrednih predmeta.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad