instagram
 
instagram

Kultura

Izložba „Crnogorsko svijetlo oružje“ plod saradnje Vrbasa i Nikšića

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 15. septembar 2022. • 14:25 •

Izložba „Crnogorsko svijetlo oružje“ plod saradnje Vrbasa i Nikšića Foto: TV Bačka

Izložba pod nazivom “Crnogorsko svijetlo oružje”  iz etnografske zbirke Javne ustanove Muzeji i galerije Nikšića nova je gostujuća postavka Gradskog muzeja Kulturnog centra Vrbasa. Rezultat je saradnje dve muzejske ustanove i svečano je otvorena u našem gradu u prisustvu predstavnika ovih ustanova i autora izložbe. Jatagani, dzeferdari, noževi, drugo oružje i oružni pribor, svitna nošnja, te slike i ilustracije Ilije Šobajića, dominiraju ovom etnografskom zbirkom. Deo eksponata velike je kulturne i istorijske vrednosti.

Saradnja dve muzejske ustanove intenzivno se razvija već nekoliko meseci. Proizilazi iz činjenice da između ove dve sredine, Vrbasa i Nikšića, postoje višedecenijske veze. Rukovodioci najavljuju nove oblike saradnje a do tada ističu značaj ove ekspozicije.

Ljubitelji starina i oružja, ali ne samo oni, imaće gotovo čitavih mesec dana da se u vrbaskom Muzeju podrobno upoznaju sa ovim eksponatima i da saznaju mnogo o njihovim nekadašnjim posednicima. Zašto se uz reč “oružje” vezala reč “svijetlo” i kako su se branili kućni prag i ognjište, samo su polazište za dalje istraživanje i proučavanje ovih vrednih predmeta.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad