instagram
 
instagram

Kultura

U Vrbasu održan Festival mađarske kuhinje i tradicije

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 10. oktobar 2022. • 16:02 •

U Vrbasu održan Festival mađarske kuhinje i tradicije Foto: TV Bačka

Festival mađarske kuhinje i tradicije koji je po treći put u Vrbasu organizovalo kulturno-umetničko društvo "Sirmai Karolj",  poslužio je kao odlična promocija rada ovog društva i bogastava mađarske kulture i gastronomije. Posetioci su mogli da uživaju u tradicionalnim jelima koje su pripremali dobri poznavaoci mađarske kuhinje, a to je upotpunjeno prezentacijom domaće radinosti i starih zanata i podvučeno sadržajnim muzičkim programom. Kulturno-umetničko društvo “Sirmai Karolj” svojim, sada već tradicionalnim manifestacijama u Vrbasu upravo neguje i promoviše tradiciju. Alternativni naziv ovog festivala koji se održava u gradskom parku je i Festival ispod vrbaskog platana po drveću koje određuje ovaj ambijent.

Kulturna raznolikost koja karkteriše opštinu Vrbas, baš kao i čitavo područje Vojvodine, odlikuje se i kroz gastronomiju. Ovakve manifestacije ne čuvaju samo tradiciju jedne nacionalne zajednice već i multikulturalnost.

Jela kao što su langoš, kurtoš kolač ili paprikaš čine mađarsku kulturu prepoznatljivom ne samo u ovom delu Evrope već i u svetu, a narodni instrumenti, pevanje i muzika proslavili su ovu zemlju i približili je i onima koji nisu bili u mogućnosti da je posete. Zahvaljujući radu KUD-a „Sirmai Karolj“ mnoge starine i običaji mađarske zajednice, kao jedne od tradiconalnih u Vrbasu, otrgnuti su od zaborava. Tu misiju u ovom društvu nastavljaju i ubuduće.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena