instagram
 
instagram

Kultura

U Feketiću održani Dani pravoslavnog kulturnog nasleđa

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 25. oktobar 2022. • 14:08 •

U Feketiću održani Dani pravoslavnog kulturnog nasleđa Foto: TV Bačka

Dani pravoslavnog kulturnog nasleđa i Godišnja skupština Saveta udruženja srpsko-ruskog prijateljstva Republike Srbije „Puškin“ imali su za svoje mesto održavanja Feketić. Odazvali su se predstavnici društava iz više od 15 gradova i opština od Subotice do Aleksandrovca i Aleksinca. U Feketiću su ih ugostili ovdašnji Kulturni centar „Car Dušan Silni“ i Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva „Rod“ iz Vrbasa. Skup je bio i povod za otvaranje izložbe fotografija Ruskog geografskog društva iz Beograda koja je i otvorila i najavlia celokupnu manifestaciju.

Skupu su pisustvovali i predstavnici Ambasade Ruske Federacije, Ruskog doma i organizacija koje okupljaju i reprezentuju ruske državljane u Srbiji, kao i predstavnici političkog, verskog i društvenog života iz okruženja. U sklopu ovih susreta posebno mesto imali su Skupština Saveta i okrugli sto na temu „Uloga srpsko-ruskih udruženja u organizacionom i programskom delovanju ruske zajednice u Srbiji“.

Milovan Ćurčić predstavio je knjigu pod nazivom „Istorijska istina i ukrajinofilska propaganda“. Knjiga je prevedena na srpski jezik a objavljena je još 1920. godine i njen autor je Aleksanadar Volkonski. U nastavku manifestacije u feketićkom Domu kulture održan je kulturno-umetnički program Dani pravoslavnog kulturnog nasleđa u kom su učešće uzela brojna umetnička društva i pojedinci iz Vrbasa, Feketića, Subotice, Malog Iđoša i drugih mesta. Predstavile su se pevačke i plesne grupe, instrumentalni i voklani izvođači, folklorni ansabli i horovi. Sadržajni program privukao je veliki broj posetilaca koji su došli da vide deo bogatog kulturnog nasleđa.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena