Kultura

U Srbobranu održan naučni skup o porodici Dunđerski

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 17. novembar 2022. • 15:46 •

U Srbobranu održan naučni skup o porodici Dunđerski Foto: TV Bačka

Značaj porodice Dunđerski za područje Vojvodine, a posebno za Srbobran i okolinu, ne treba posebno objašnjavati, ali se ovoj temi treba neprestano vraćati, jedan je od zaključaka naučnog skupa Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine. U organizaciji Matice Srpske iz Novog Sada i opštine Srbobran ova stručna konferencija održana je po drugi put. Cilj je da se i na ovaj način u danima kada se održava manifestacija Lenkin presten, osvetli i istakne doprinos Dunđerskih kulturi, privredi, zadužbinarstvu, prosveti, duhovnosti i drugim segmentima naše prošlosti.

I Matica srpska prepoznala je saradnju sa opštinom Srbobran kao značajnu da se ostvare brojni projekti koji će osnažiti srpsku kulturu na ovim prostorima. Energija Matice srpske, Opštine Srbobran i Doma kulture objedinjena u ovom projektu razvija se i širi u korist nauke. Dunđerski su posebno dorineli razvoju kulture kao zadužbinari. Deo svog imetka zaveštali su Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Matici srpskoj i drugim institucijama. Na skupu je bilo reči i o tome.

Na naučnom skupu u Domu kluture Srbobran predstavljeno je jedanaest referata eminentnih stručnjaka koji su nedvosmisleno pokazali značaj porodice Dunđerski za razvoj srpske građanske kulture Vojvodine. Imajući u vidu dug period u kome su Dunđerski imali dominantnu ulogu na ovom prostoru, još je mnogo oblasti koje će istraživačima biti zanimljive.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad