Kultura

Kroz Vrbas: Premijera predstave „Jožef Pehan - Život i vreme“

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 21. novembar 2022. • 16:09 •

Kroz Vrbas: Premijera predstave „Jožef Pehan - Život i vreme“ Foto: TV Bačka

Učenici vrbaske Gimnazije kao glumci u predstavi „Jožef Pehan – Život i vreme“ uspešno i verodostojno dočarali su život i vreme u kome je stvarao ovaj svestrani umetnik i poznati vojvođanski slikar sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka. Gimnazija „Žarko Zrenjanin“ u čijoj svečanoj sali je i održana premijera predstave, ovaj dramski komad iznedrila je u saradnji sa Gradskim muzejem Kulturnog centra Vrbasa koji pored ovog programa tokom cele godine realizuje manifestaciju „Jožef Pehan, vek posle“. Scenario i režiju potpisuje kustos-istoričar Boro Vojinović.

Ulogu Tereze Pehan tumačila je Sara Grozdić. U ulogama Bele Pehana i Ferenca Ajzenhuta publici se predstavio Marko Sekulić. Jagoš Lalović igrao je kapetana Vebera, dok je Nikola Bjelaković predstavio lik Filipa Hilkenea. Uroš Bulajić nastupio je u ovoj predstavi Bela Cobel, Milan Vasiljević tumačio je ulogu Šandora Cifera, a rolu pesnika Adi Endrea Andrej Zagorac. U glavnoj ulozi slikara Pehena predstavio se Andrej Lav Brakus.

Stručne saradnice u predstavi bile su nastavnice Gimnazije Nevena Maletin i Jelena Vujović. Muziku jedne epohe prikazale su članice novosadskog Gudačkog kvarteta „ String lejdis“. Pokrovitelj projekta bilo je Minstarstvo kulture Republike Srbije.

Tekst je realizovan u okviru projekta “Kroz Vrbas” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Vrbas. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad