Kultura

KROZ VRBAS: U Savinom Selu održan prvi koncert klasične muzike

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 28. novembar 2022. • 20:36 •

KROZ VRBAS: U Savinom Selu održan prvi koncert klasične muzike

U Savinom Selu, u opštini Vrbas, održan je prvi koncert klasične muzike. Nastupili su novosadski umetnici, kvartet Pneuma i sopran Olivera Bolta, uz pratnju pijaniste Jožefa Ritera. Koncert je deo projekta "Zrna" koji realizuje udruženje građana Dunavska sonata, u okviru kog se  drugu godinu zaredom održavaju koncerti klasične muzike u manjim mestima u Vojvodini kako bi se kulturna dešavanja delom izmestila iz velikih centara, a umetnici i lokalna zajednica podstakli da aktivno kreiraju kulturnu scenu u svom mestu. Pokrovitelj ovogodišnje koncertne sezone je Pokrajinska vlada, a manifestaciju podržava i Ministarstvo kulture. Specijalni gost na veoma posećenoj priredbi u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Savinom Selu bio je pesnik Blagoje Baković, koji je govorio stihove iz poeme "Zrno soli".

Kvartet "Pneuma" koji čine Dimitrije Beljanski, Andrijana Rajić, Nina Henig i Stefan Milojević. U repertoar su uvrstili dela Arnoa Babadžanjana, savremenih kompozitora Meredita Monka, Japanca Ruičija Sakamota, Džejmsa Lasta, ali i kompozicije srpskih autora Jovane Filipović i Dimitrija Beljanskog, pijaniste Pneume.

Sopran Olivera Bolta u klavirskoj pratnji Jožefa Ritera, pobrala je velike simpatije izvodeći delo Vase Živkovića "Ako tebe ljubit' ne smem", napolitansku pesmu "Santa Lucija" i "Tamo daleko". Prema rečima, Milice Trifunov, direktora "Dunavske sonate" nastup u Savinom Selu ima izuzetan značaj zato što svaki kulturni sadržaj ili manifestacija ima višestruko veću vrednost, ako su upriličeni u manjoj sredini.

Prvi koncert, u okviru ovogodišnje turneje "Zrna" održan je u Velebitu pored Kanjiže. Kuriozitet je da je više od polovine žitelja tog mesta prisutvovalo priredbi. U okviru manifestacija širom Vojvodine priređuju se i "Zrnca", muzičke radionice namenjene deci koja sa članovima kvarteta "Pneuma" razgovaraju o muzici, ali se i oprobavaju u sviranju instrumenata.

 

Tekst je realizovan u okviru projekta “Kroz Vrbas” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Vrbas. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad