Kultura

Vlada Srbije proglasila dve crkve u opštini Vrbas spomenicima kulture

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 30. decembar 2022. • 12:35 •

Vlada Srbije proglasila dve crkve u opštini Vrbas spomenicima kulture Foto: Ministarstvo kulture RS

Vlada Srbije donela je odluku da se šest crkava proglasi za spomenike kulture. Među njima su i dve crkve iz opštine Vrbas -  Grkokatolička crkva u Kucuri i Evangelističko hrišćanska crkva A.V. u Vrbasu, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Grkokatolička crkva u Kucuri, posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, podignuta je 1792. godine u klasicističkom stilu, sa baroknim uticajima koji su vidljivi na zvoniku crkve. Ikonostas, naslikan 1813. godine, rad je Arse Teodorovića, jednog od najznačajnijih slikara srpskog porekla u razdoblju klasicizma. Slikarska dela Arse Teodorovića, koja se nalaze u Grkokatoličkoj crkvi u Kucuri, predstavljaju važno kulturno i istorijsko nasleđe, poseduju značajan umetnički kvalitet i važna su za istraživanja slikarstva XIX veka u Vojvodini.

Izgradnja Evangelističko hrišćanske crkve u Vrbasu započeta je 1816. godine, a dovršena 1820. godine. Crkva ima stilske karakteristike klasicizma, što je tipično za objekte podignute u prvim decenijama XIX veka. Zbog veoma zanimljive obrade fasade, kao i enterijera, crkva poseduje veliku arhitektonsku i kulturno-istorijsku vrednost i spada među najznačajnije protestantske crkve u AP Vojvodini.

izvor: Ministarstvo kulture (P. Marjanović)

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad