instagram
 
instagram

Kultura

Dve nove izložbe u Gradskom muzeju Vrbas

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 16. maj 2024. • 13:28 •

Dve nove izložbe u Gradskom muzeju Vrbas Foto: TV Bačka

U okviru manifestacije Muzeji za 10, u Gradskom muzeju Kulturnog centra Vrbas, otvorene su izložbe „Princeze na dvoru Petrovića“ Javne ustanove „Muzeji i galerije Nikšić“, i Lubarda, sasvim lično, izbor iz arhivske građe Kuće legata Petra Lubarde.

Ove godine navršava se pola veka od smrti velikog srpskog slikara i deset godina od otvaranja njegovog legata u Beogradu. Kada je u pitanju izložba gostujućeg muzeja iz Nikšića, ona obuhvata period od jednog veka u životu princeza crnogorske dinastije Petrović, ističući značaj koji su one imale u istoriji Crne Gore, a o kome se do ove izložbe nije govorilo mnogo.

Autorke izložbe o ćerkama „tasta Evrope“, kako su kralja Nikolu Petrovića nazivali u vreme dok je vladao Crnom Gorom, uložile su veliki rad pri realizaciji ove izložbe. Portrete crnogorskih princeza, kao i portret kralja Nikole u prirodnoj veličini, naslikala je Iva Stanišić, kustos muzeja u Nikšiću. Marina Korać, istoričar u nikšićkom muzeju, pobrinula se za istorijski deo ove izložbe, dok je kostim Jelene Savojske delo Olivere Eraković. Ljubitelji umetnosti imaće priliku da posete izložbu u narednih mesec dana, koliko će ona ostati u Vrbasu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena