Poljoprivreda

Povećana proizvodnja kaktusa tokom leta, kao i potražnja

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 9. avgust 2022. • 14:41 •

Povećana proizvodnja kaktusa tokom leta, kao i potražnja Foto: TV Bačka

Vrbašanin Pavle Filep poznat je po nadimku Paja Kaktus. Razume se, nadimak dolazi od toga što se kod njega u svakom trenutku može naći više desetina sorti kaktusa. Uzgaja ih na površini od oko 600 kvadrata i trenutno ima blizu 50.000 primeraka kaktusa i drugih sukulenata. Time je jedan od najvećih individualnih proizvođača kaktusa sa karaketerističnim načinom proizvodnje čime se takođe izdvaja. 

Kaktusi su porodica koja u 127 rodova broji oko 1750 poznatih vrsta. Sve su višegodišnje biljke, a Paja od tog broja uzgaja od 80 do 100 vrsta. Ove biljke najviše cvetaju u periodu od aprila do jula, ali ima i vrsta koje su i dalje u fazi cvetanja i one su trenutno najtraženije.

Povećanjem proizvodnje bi, kako ističe, mogao da obezbedi i količine dovoljne da svoje proizvode plasira u nekom od maloprodajnih lanaca u našoj zemlji. To zahteva i veće površine od onih na kojima trenutno radi. Do tada, on se predano posvećuje negovanju ovog bilja o čijem načinu uzgajanja kao i držanja u dvorišnim i kućnim uslovima ima znanja više nego ma koja botanička enciklopedija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad