instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Povećana proizvodnja kaktusa tokom leta, kao i potražnja

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 9. avgust 2022. • 14:41 •

Povećana proizvodnja kaktusa tokom leta, kao i potražnja Foto: TV Bačka

Vrbašanin Pavle Filep poznat je po nadimku Paja Kaktus. Razume se, nadimak dolazi od toga što se kod njega u svakom trenutku može naći više desetina sorti kaktusa. Uzgaja ih na površini od oko 600 kvadrata i trenutno ima blizu 50.000 primeraka kaktusa i drugih sukulenata. Time je jedan od najvećih individualnih proizvođača kaktusa sa karaketerističnim načinom proizvodnje čime se takođe izdvaja. 

Kaktusi su porodica koja u 127 rodova broji oko 1750 poznatih vrsta. Sve su višegodišnje biljke, a Paja od tog broja uzgaja od 80 do 100 vrsta. Ove biljke najviše cvetaju u periodu od aprila do jula, ali ima i vrsta koje su i dalje u fazi cvetanja i one su trenutno najtraženije.

Povećanjem proizvodnje bi, kako ističe, mogao da obezbedi i količine dovoljne da svoje proizvode plasira u nekom od maloprodajnih lanaca u našoj zemlji. To zahteva i veće površine od onih na kojima trenutno radi. Do tada, on se predano posvećuje negovanju ovog bilja o čijem načinu uzgajanja kao i držanja u dvorišnim i kućnim uslovima ima znanja više nego ma koja botanička enciklopedija.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena