instagram
 
instagram

Privreda

U Kucuru i Savino Selo stiže čista voda, pri kraju radovi na izgradnji vodovoda

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 14. decembar 2021. • 14:34 •

U Kucuru i Savino Selo stiže čista voda, pri kraju radovi na izgradnji vodovoda

Više od 6.000 stanovnika Savinog Sela i Kucure, posle skoro dve decenije, dobiće naredne godine čistu pijaću vodu. Radovi na izgradnji cevovoda, koji će omogućiti da se oko 2.000 domaćinstava priključi na gradski vodovod, privode se kraju. U JKP "Komunalac" ističu da bi radovi bili gotovi još krajem jeseni, ali da su na jednom delu trase morali da se rešavaju imovinsko-pravni odnosi. Cevovod dug 14 kilometara, koji će povezati Kucuru i Savino Selo sa glavnim izvorištem vode i gradskim vodovodom, košta oko 4,1 miliona evra, a finansira se uz podršku Nemačke razvojne banke "KfW".

“Pored izgradnje cevovoda proširen je kapacitet izvorišta. Izbušeno je pet bunara i svi su opremljeni. Izgrađena su dva nova postrojenja za pripremu vode, ukupnog kapaciteta 100 litara u sekundi. Izgrađeni su rezervoari od 600 kubika u Kucuri i 300 kubika u Savinom Selu. Radovi se realizuju sa “Setec” konsultantskom kućom KfW banke,” kaže Igor Škundrić VD direktor JKP "Komunlac".

Od 2006. godine voda u Kucuri i Savinom Selu ne ispunjava uslove propisane Pravilnikom o ispravnosti vode. Tada je situacija rešena eko-česmama kao prelaznim rešenjem. 

“Građani su morali da idu na eko-česme i vodu za piće i kuvanje nose u balonima, ili da je kupuju u prodavnici, na šta je četvoročlana porodica godišnje trošila i do 140.000 dinara. Za najviše nekoliko meseci tome dolazi kraj. Svih 2.000 domaćinstava dobiće zdravu i ispravnu pijaću vodu“, rekao je Škundrić.

Škundrić ističe da će vodosnabdevanje  na isti način biti rešeno i u preostala tri sela, Ravnom Selu, Zmajevu i Bačkom Dobrom Polju.

„Stanovnici Ravnog Sela i drugih naselja vodom se snabdevaju iz lokalnih vodovoda koji su građeni nakon Drugog svetskog rata. U svih pet naseljenih mesta voda nije za upotrebu od 2006. godine. I skoro celu deceniju ništa nije rađeno da se to pitanje reši. Tek od 2014. godine počinje da se radi na unapređenju vodosnabdevanja. Uz saradnju sa stručnjacima iz Nemačke, utvrđeno je da je najracionalnije i najefikasnije rešenje izgradnja novih cevovoda i priključivanje svih naselja na gradski vodovod. Izrađeni su projekti, i očekujemo da ćemo uz podršku Vlade Srbije i Pokrajinske vlade već sledeće godine započeti radove na izgradnji vodovoda do Ravnog Sela, Bačkog Dobrog Polja i Zmajeva,“ kaže Škundrić.

Planirano je da se u narednom periodu izgradi rezervoar od 1.000 kubika na glavnom vodoizvorištu i rezervoari od po 300 kubika u Bačkom Dobrom Polju, Zmajevu i Ravnom Selu.  Kad se završi, ceo cevovod biće dugačak 33 kilometra.

Opština Vrbas je u međuvremenu uvela najsavremenije sisteme za automatsko upravljanje vodosnabdevanjem, koji nam omogućava daljinsko očitavanje vodomera i daljinsku detekciju curenja na mreži. Na taj način su gubici smanjeni za 18 odsto. Izvršena je zamena 12 bunarskih pumpi,  revitalizovano 13 starih bunara, zamenjeno je 300 ventila u šahtovima, 13 bunarskih i 31 kanalizaciona pumpa i čak 15.000 vodomera a izbušeno je ukupno sedam novih bunara.

„Investicije su važne, kao i održavanje i razvoj vodovodne mreže. Da bi investicije bile moguće, jako je bitno da građani redovno plaćaju račune. Vodovod je naš zajednički resurs. I zajedno moramo da radimo na njegovom održavanju i unapređivanju,“ ističe Škundrić.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena