penzije-za-april-maj-i-jun-za-penzionere-iz-kategorije-zaposlenih-isplacene-bez-dotacija-iz-budzeta
instagram
 
instagram

Servisne informacije

Penzije za april, maj i jun za penzionere iz kategorije zaposlenih isplaćene bez dotacija iz budžeta

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 14. jul 2022. • 13:52 •

Penzije za april, maj i jun za penzionere iz kategorije zaposlenih isplaćene bez dotacija iz budžeta

Penzije za april, maj i jun za penzionere iz kategorije zaposlenih isplaćene bez dotacija iz budžeta, što znači da se za 85% penzionera već tri meseca ne povlače sredstva iz budžeta

Informacije o postignutoj stabilnosti i finansijskoj održivosti Fonda PIO već su uobičajene, ali su i dalje pravo iznenađenje saznanja da se penzije sve češće isplaćuju iz izvornih prihoda Fonda, bez angažovanja budžetskih dotacija za nedostajući deo. Prošlog meseca smo objavili da su aprilske penzije za penzionere iz kategorije zaposlenih, koji čine 84,8 odsto ukupnog broja penzionera, isplaćene u celini iz izvornih prihoda Fonda, a sada nam je, u razgovaru sa Reljom Ognjenovićem, zamenikom direktora Fonda PIO, potvrđena ista informacija i za majsku i junsku penziju.

 

  • Prilikom isplate penzija u maju, junu i julu za 888.252 korisnika prava iz kategorije zaposlenih nisu povlačena sredstva na ime nedostajućih sredstava za isplatu penzija. Tokom poslednje tri isplate iz budžeta su povučena sredstva samo za obavezujuće transfere države, a same penzije isplaćene su iz naplaćenih sredstava po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Izvorni prihodi Fonda su odraz ubrzanog privrednog rasta, koji je u Srbiji obezbeđen kroz investicije i povećanje broja zaposlenih u privredi, kao i povećanje njihovih zarada, iz kojih se obezbeđuje naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Mere koje država preduzima kako bi osnažila ekonomiju doprinose jačanju institucija sistema i podižu kvalitet života svih naših građana. Svedoci smo sve većeg broja privrednih subjekata, sve većeg broja zaposlenih i povećanja plata, naročito u realnom sektoru, što se u konačnom povoljno odražava na penzijski sistem i omogućuje nam da penzije isplaćujemo iz ostvarenih prihoda, odnosno da nemamo taj nedostajući deo za koji garantuje i koji dotira država.

Naravno, u povoljnijem ekonomskom okruženju povoljnija je i finansijska slika, pa se otvara prostor za povećanje penzionerskih prinadležnosti. Penzioneri zaista mogu biti sigurni, što se tiče sredstava potrebnih za isplatu penzija, a naročito bezbrižni po pitanju povećanja penzija, imajući u vidu najavu predsednika Republike Aleksandra Vučića da će do kraja godine biti vanredno usklađivanje, a od 1. januara i redovno, što bi značilo da će se penzije u kratkom periodu uvećati za više od 19 odsto.

Argumenti za iznetu tvrdnju upravo se vide u rezultatima koji su ostvareni od 1. januara ove godine. Ukupno naplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu od 1. januara do 11. jula 2022. godine su za 5,9 milijardi viši od planiranih Finansijskim planom. Ako postignuto uporedimo sa istim periodom prethodne godine, u ovoj godini je naplaćeno više prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 28,8 milijardi dinara, odnosno za 9,16 odsto, što je veoma dobar uporedni pokazatelj.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad