instagram
 
instagram

Turizam

Bačko Dobro Polje domaćin 13. Vojvođanske kosidbe

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 16. maj 2022. • 15:27 •

Bačko Dobro Polje domaćin 13. Vojvođanske kosidbe Foto: TV Bačka

Bačko Dobro Polje bilo je domaćin 13. Vojvođanske kosidbe, manifestacije koja se sada već tradicionalno održava u tom mestu sa ciljem da promoviše stare običaje, a posebno kosidbu koja je oduvek imala važno mesto u tradiciji i folkloru srpskog naroda. I za ovu priliku okupili su se brojni gosti i takmičari, a dočekala ih je domaćica kosidbe u Bačkom Dobrom Polju Cvijeta Knežević.

Na Vojvođanskoj kosibi ni ove godine nije izosato kulturno-umetnički program koji je takođe bio u duhu ove manifestacije. Predstavili su se pesnici, guslari, pevači i drugi čuvari narodnih tradicija.

Glavni deo manifestacije su smotra, defile i takmičenje kosaca. Tu oni imaju zadatak da pokažu svoju umešnost u kosidbi i da za što kraće vreme što bolje pokose zadatu parcelu. Većina takmičara su redovni učesnici ne samo Vojvođanske, već svih sličnih kosačkih manifestacija koje se održavaju u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Svoju spretnost sa kosom pokazao i najmlađi učesnik ovogodišnje manifestacije.

Kosidba ima snažno uporište u srpskoj tradiciji i oduvek je služila za okupljanje ljudi i ispomaganje u obavljanju poljskih radova. I kosidba u Bačkom Dobrom Polju naglasila je upravo taj deo narodnih običaja pa je druženje kosaca i drugih posetilaca nastavljeno uz obilje tradicionalnih jela baš onako kako se to činilo nekada u stara vremena.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad