Turizam

Bačko Dobro Polje domaćin 13. Vojvođanske kosidbe

TV Bačka • Redakcija TV Bačka • 16. maj 2022. • 15:27 •

Bačko Dobro Polje domaćin 13. Vojvođanske kosidbe Foto: TV Bačka

Bačko Dobro Polje bilo je domaćin 13. Vojvođanske kosidbe, manifestacije koja se sada već tradicionalno održava u tom mestu sa ciljem da promoviše stare običaje, a posebno kosidbu koja je oduvek imala važno mesto u tradiciji i folkloru srpskog naroda. I za ovu priliku okupili su se brojni gosti i takmičari, a dočekala ih je domaćica kosidbe u Bačkom Dobrom Polju Cvijeta Knežević.

Na Vojvođanskoj kosibi ni ove godine nije izosato kulturno-umetnički program koji je takođe bio u duhu ove manifestacije. Predstavili su se pesnici, guslari, pevači i drugi čuvari narodnih tradicija.

Glavni deo manifestacije su smotra, defile i takmičenje kosaca. Tu oni imaju zadatak da pokažu svoju umešnost u kosidbi i da za što kraće vreme što bolje pokose zadatu parcelu. Većina takmičara su redovni učesnici ne samo Vojvođanske, već svih sličnih kosačkih manifestacija koje se održavaju u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Svoju spretnost sa kosom pokazao i najmlađi učesnik ovogodišnje manifestacije.

Kosidba ima snažno uporište u srpskoj tradiciji i oduvek je služila za okupljanje ljudi i ispomaganje u obavljanju poljskih radova. I kosidba u Bačkom Dobrom Polju naglasila je upravo taj deo narodnih običaja pa je druženje kosaca i drugih posetilaca nastavljeno uz obilje tradicionalnih jela baš onako kako se to činilo nekada u stara vremena.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

VRBAS Vreme
Fejsbuk

Emisije

Iz našeg grada

TV Bačka

Iz našeg grada


Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

Aktuelnosti

TV Bačka

Aktuelnosti
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad