Yunet
 

Društvo

Vršački spasioci imali posla

TV Banat • Redakcija TV Banat • 27. jul 2022. • 11:24 •

Vršački spasioci imali posla

Spasilačka služba Vršac za prvih deset dana sezone na gradskom jezeru već je imala tri intervencije. Spasioci su jednom intervenisali i na gradskom olimpijskom bazenu.

Sezona kupanja na gradskom jezeru u Vršcu počela je 1. jula, i u prethodnim tropskim danima, spas od visokih temperatura tu su tražili brojni meštani i posetioci ovog grada. Nažalost, već u prvim danima, posla je bilo za Spasilačku službu.

„Ove godine smo već imali tri intervencije, odnosno dve i jednu tzv.lažnu intervenciju, gde se jedan dečak pravio da se davi. Spasilac je uskočio I kada je prišao „davljeniku“ video je da se dečak samo igrao, I objasnili smo mu da to nije pametno, jer odvlači pažnju spasiocu sa drugih kušpača koji su možda stvarno u opasnosti u tom trenutku. Tako da apelujemo ovom prilikom na sve kupaćče da se ne igraju sa tim stvarima!, poručuje koordinator Spasilačke službe Vršac, Nikola Banković.

U druge dve intervencije akteri su takođe bila deca, a zahvaljujući brzoj i adekvatnoj reakciji spasilaca, sve je završeno bez posledica:

„Na sreću, spasilac je na vreme reagovao, u prvoj fazi davljenja, tzv. fazi iznenađenja, kada davljenik tek oseti da više nema snage i da gubi kontrolu. U oba slučaja u pitanju su bila deca, uzrasta oko 10 godina, bez nadzora roditelja u datom trenutku, pa molimo roditelje da obrate pažnju na to gde su im deca i šta rade“, napominje Banković

Spasilačka služba još jednom apeluje na sve korisnike kupališta da poštuju kućni red, jer kršenje pravila takođe odvlači pažnju spasilaca i otežava im rad:

„Svake godine imamo određeni broj kupača koji ne poštuju kućni red, preplivavaju jezero, donose plovne objekte koji nisu dozvoljeni… Apelujem na sve da poštuju kućni red koji je postavljen na ulazu, jer ćer onda biti manje problema i za njih i za nas“, zaključuje Banković.

Spasilačka služba angažovana je i na gradskom olimpijskom bazenu, i tamo je, za sada, bila samo jedna intervencija.

Pogledjte video:

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena