Yunet
 

Zdravlje

Druga aprilska akcija DDK u Vršcu

TV Banat • Redakcija TV Banat • 26. april 2022. • 16:04 •

Druga aprilska akcija DDK u Vršcu

U prostorijama Crvenog krsta Vršac, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, danas je održana druga aprilska akcija dobrovoljnog davanja krvi.

I ovoga puta, akcija je, zbog dobrog odziva Vrščana, trajala nešto duže nego što je planirano, a od prijavljenih 69, krv je dalo njih 61.

„Šeti put dajem krv, zato što je uvek lepo pomoći nekome. I imam poruku za sve ostale da što češće daju krv, ako su zdravi, i kad god mogu da dođu i to učine“, kaže jedna od davalaca, Mirjana Jeličin Dudić.

Apel je i ovoga puta zaista neophodan, jer su zalihe i dalje značajno manje od optimalnih:

Nažalost, situacija se nije mnogo promenila, i dalje su deficitarne sve krvne grupe, a trenutno nam je nulta najpotrebnija jer se najčešće i koristi. Određeni broj davalaca navodi da je kod njih postajao strah od davanja krvi tokom pandemije korona virusa, bez obzira na to što su bili potpuno zdravi, ali definitivno sada kako su popustile mere imamo značajno veći broj davalaca nego u prethodne dve godine. Nažalost, to i dalje nije zadovoljavajuće, pa još jednom apelujemo na sve koji mogu, da dođu i daju krv“, poručuje dr Milica Vojnović iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Praksa od minimum dve mesečne akcije u Vršcu pokazala se kao dobra, a uz to, kad god je neophodno, organizuju se i vanredne akcije:

"Ono što je jako važno da istaknemo jeste da su se od početka godine davaoci krvi zaista vratili akcijama, iz razloga što korona jenjava. Redovni davaoci krvi - muškarci krv daju na tri, a žene na četiri meseca, i ovom prilikom zaista želimo da im se zahvalimo što se redovno odazivaju i čine najhumanije delo – daju krv za one kojima je to potrebno“, istakla je Suzana Cvetanović, sekretar Crvenog krsta Vršac.

Jedna jedinica date krvi može da spasi tri života, a uz to, davalac kontroliše i održava i svoje zdravlje. Kako kažu, na ovaj način ne dajete samo krv, već još jedan rođendan, još jednu godišnjicu, još jednu noć pod zvezdama, još jedan osmeh, još jedan zagrljaj, i, najvažnije, još jednu šansu! Tvojih 5 minuta, nečiji život!

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad