instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Comnet

SRBE NA KOSOVU NIKADA NEĆEMO OSTAVITI: Miloš Vučević šalje jasnu poruku našim sunarodnicima u JUŽNOJ POKRAJINI

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 20. novembar 2022. • 07:44 •

SRBE NA KOSOVU NIKADA NEĆEMO OSTAVITI: Miloš Vučević šalje jasnu poruku našim sunarodnicima u JUŽNOJ POKRAJINI

"Naša vojska je sposobna i spremna da odgovori na svaki zadatak i izvrši svaku naredbu vrhovnog komandanta"

Bezbednosna situacija je izazovna. Do napetosti je došlo isključivo jednostranim odlukama Prištine, nepriznavanjem srpskih registarskih tablica, neformiranjem ZSO, pokušajima stvaranja takozvane vojske Kosova, koja, prema Rezoluciji 1244, ne sme da postoji, pravljenjem kampova za specijalne jedinice u opštinama s većinskim srpskim stanovništvom... Mi pažljivo pratimo situaciju jer želimo da održimo mir i stabilnost iako razumemo kako se oseća naš narod koji živi na KiM i koliko im je teško...

Da li je ponedeljak dan d? Kurti preti kaznama zbog tablica.

 

- I dalje ćemo činiti sve da pomognemo svom narodu jer ova Srbija nikada neće ostaviti svoj narod i neće dozvoliti nove zločinačke akcije poput "Bljeska", "Oluje" niti pogrom iz 2004. Mi smo uvek pokazivali da smo za nastavak dijaloga i rešavanje svih otvorenih pitanja za stolom i nastavićemo da insistiramo na smirivanju napetosti i tenzija i racionalnom pristupu rešavanju problema.


Vojska Srbije podignuta je u viši stepen borbene gotovosti.


- Naša vojska je sposobna i spremna da odgovori na svaki zadatak i izvrši svaku naredbu vrhovnog komandanta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, štiteći sve svoje građane i vodeći računa o bezbednosti Srba na KiM. Naravno da niko ne želi sukobe ni ratove, ali Srbija je ozbiljna država i preduzima sve korake da može da odgovori na svaki izazov i potencijalni problem.


Ne isključuje se mogućnost ni da Kurti pošalje specijalce s dugim cevima na sever KiM?


- Do sada je više puta dokazano da sa Kurtijem nikada ne možete biti načisto. Vidite da na njega ni međunarodna zajednica, pre svega zemlje Kvinte, nema uticaj. Mi ne želimo eskalaciju sukoba, ali ne damo na naš narod.

Nepunih je mesec dana otkad ste preuzeli funkciju potpredsednika Vlade i ministra odbrane. Kakvi su prvi utisci? Jeste li se pokajali?


- Nijednog momenta. Ponosan sam na to što sam deo tima premijerke Ane Brnabić i što služim svom narodu i svojoj državi u ovim vrlo teškim i izazovnim vremenima. Ovo jeste za mene novo iskustvo, ali i ogroman profesionalni izazov. Zaista osećam neverovatnu energiju i daću sve od sebe da budem na visini zadatka.

Šta su najveći izazovi? Prioriteti?


- Nastavak modernizacije i jačanja VS, povećanje standarda, opremljenosti, obezbeđivanje boljih uslova za školovanje, jačanje naše namenske industrije. Ogromni pomaci su učinjeni u poslednjih 10 godina. Sećate se da nije bilo ljudi, opreme, tehnike... Sve je bilo zastarelo ili istopljeno i od 2000. do 2012. očigledno se činilo sve da se VS maksimalno oslabi. Poznat vam je i onaj narativ o topljenju naših tenkova, ali to su pitanja za one koji su bili ministri pre 2012. Tako da ti danas nemaju pravo nikome da drže lekcije. Danas je svima jasno koliko je u poslednjih 10 godina srpska vojska napredovala i koliko su vojnici opremljeniji i obučeniji nego ranije, te koliko im je standard bolji.

Da li je baš svima jasno?


- Gradimo stanove po povlašćenim uslovima za pripadnike službi bezbednosti, a pre 10 godina ljudi koji nose te časne uniforme mislili da neće doživeti da njihova država pokaže koliko joj znače, da uopšte pokaže brigu za njih. Građani Srbije treba da budu ponosni na svoju Vojsku. Posvećeni smo sebi, jačanju i modernizaciji, jačanju naše namenske industrije, a naša vojna lica, oficiri, podoficiri, vojnici po ugovoru imaće najveće povećanje plata u javnom sektoru, od prvog januara, i to 25 odsto. Ja koristim i ovu priliku da pozovem sve zainteresovane da se prijave za šestomesečno dobrovoljno služenje vojnog roka s oružjem. Konkurs je otvoren do kraja meseca.

Izvor: republika.rs

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad