instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

PU „Labud Pejović“ od septembra usvaja novi program rada

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 27. avgust 2021. • 13:55 •

PU „Labud Pejović“ od septembra usvaja novi program rada

„Godine uzleta“ simboličan su naslov osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja  koji prepoznaje značaj predškolskog doba u razvijanju sposobnosti za celoživotno učenje, a čijim je predstavljanjem oktobra 2018. godine izvršena svojevrsna reforma predškolstva. Od septembra 2019. godine ovaj program sukcesivno su uvele predškolske ustanove širom Srbije, dok je po pravilniku osnovnog programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja od septembra 2021. godine 45 predškolskih ustanova u obavezi da ga primenjuje, među kojima je i dečiji vrtić “Labud Pejović” u Bečeju. Na konferenciji za novinare o novoj koncepciji pomenutog programa govorili su Dragan Kovačev, član Opštinskog veća za privredu i ekologiju, Dalila Dujaković, članica Opštinskog veća za obrazovanje i socijalna pitanja, kao i Otilija Velišek Braško, trener i mentor za implementaciju novih osnova programa “Godine uzleta”.

Kako objašnjava, to podrzumeva promene u prostoru kao trećem vaspitaču, odnosno, u izgledu vrtića, u materijalima sa kojima deca rade, a koji se moraju obogatiti, kao i partnerstvo sa lokalnom zajednicom i korišćenje njenih resursa.

Fizičko okuženje u vrtiću direktno utiče na dobrobit razvoja i učenje deteta, zbog toga je vrlo važno da sredina u kojoj deca borave bude podsticajno i bezbedno mesto, složila se Dalila Dujaković.

U savremenom društvu gde se sve više propagira preduzetništvo, važno je već u najranije uzrastu razvijati kreativnost, samoinicijativnost i hrabrost, a istovremeno ići u korak i sa reformama u školstvu, dodao je Dragan Kovačev.

Ključna razlika u metodi vaspitača jeste ta da ne pružaju gotove odgovore, već da zajedno sa decom, kroz istraživački rad, dolaze do njih.

Pilot projekat ovog programa sproveden je pre 2018. godine u 3 ustanove, u Čačku, Zemunu i Kaću, a do kraja 2022. godine planom je obuhvaćena cela teritorija Republike Srbije.
 

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad