instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

„Dečija nedelja“: Od ukupno 6.179 dece, njih 922 živi u ekstremnom siromaštvu

TV Bečej • Vukašin Ljubojev • 4. oktobar 2021. • 14:56 •

„Dečija nedelja“: Od ukupno 6.179 dece, njih 922 živi u ekstremnom siromaštvu

Ovogodišnja „Dečija nedelja“ obeležava se pod sloganom „Dete je dete, da ga volite i razumete“, a sa ciljem da deca ostanu u središtu društvenih nastojanja da budu zaštićena i srećna, da žive u podsticajnom, zdravom i sigurnom okruženju u kome mogu da ostvare maksimum svojih potencijala, a to se postiže kontinuiranom brigom o zaštiti, unapređenju i promociji dečijih prava u kojoj učestvuju svi relevantni društveni akteri.

Dujaković je dodala da je lokalna samouprava naročito ponosna na strateški dokument Lokalnog plana akcije za decu za period od 2021-2024. godine, koji je usvojen ove godine. Iz tog dokumenta proizilazi Savet za prava deteta, koji je oformljen i koji je počeo sa radom.

Do kraja 2020. godine, na osnovu izveštaja Doma zdravlja, u opštini Bečej evidentirano je 6.179 dece. Od tog broja, u ekstremnom siromaštvu živelo je njih 922.

U opštini Bečej će u toku ove nedelje, tradicionalno biti organizovan niz aktivnosti za decu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Na plakatima manifestacije, koji su polepljeni po gradu, zainteresovani građani se učitavanjem QR koda mogu detaljnije informisati o svim aktivnostima koje će biti realizovane u toku ove nedelje.

Inače, u toku prošle godine 25 dece pretrpelo je nasilje u porodici. Kada je reč o vršnjačkom nasilju, lane je procesuiran 21 slučaj, a 82 dete od roditelja ne dobija odgovarajuću negu i brigu. Sa druge strane, kod 177 dece evidentirano je problematično ponašanje, od tog broja u 74 slučaja pokrenut je prekršajni postupak protiv maloletnih lica. Na evidenciji Centra za socijalni rad nalazi se 77 dece sa invaliditetom.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena