instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Cirkularna ekonomija za zdraviji i kvalitetniji život građana

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 25. novembar 2021. • 10:40 •

Cirkularna ekonomija za zdraviji i kvalitetniji život građana

Bečej je jedna od 40 opština i gradova uključenih u istraživanje o potencijalima lokalnih zajednica za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji. Istraživanje se se sprovodi u sklopu projekta “Zeleni inkubator”, koji se realizuje uz podršku delegacije Evropske unije, Ministarstva zaštite životne sredine, Beogradske otvorene škole i Mladih istraživača Srbije.

Rezultati i preporuke za socioekonomski razvoj opštine na principima cirkularne ekonomije objedinjeni su u publikaciji "Polazne osnove za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji u Bečeju", koja je predstavljena u velikoj sali Skupštine opštine Bečej.

Cirkularna ekonomija se zasniva na principu da jednom uzet prirodni resurs treba da se kroz kvalitetan proizvod koristi što duže, ali i da ima svoj potencijal za popravku i nadogradnju, objašnjava Jezdimirović.

Dve osnovne i neophodne pretpostavke da bi se desili cirkularna ekonomija i pravilno upravljanje otpadom, jeste infrastruktura koja će omogućiti primarnu selekciju koju mogu da sprovode sami građani, ali i volja za tim poslom.

Takođe, veliki deo ekoloških taksi koje plaća građanstvo se ne koristi za zaštitu životne sredine nego odlaze u druge svrhe, ističe naš sagovornik.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad