instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Vreme je za sport: I vrhunskim sportistima korisni časovi fizičkog

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 10. decembar 2021. • 15:34 •

Vreme je za sport: I vrhunskim sportistima korisni časovi fizičkog

Maksim Puškar je jedan od onih mladih atletičara čije ime sve češće vezujemo za nove rekorde i pobednička postolja. Od početka bavljenja atletikom oprobao se u različitim trkačkim disciplinama, ali je s vremenom shvatio da mu najviše leže „duge pruge” u kojima i beleži najveće uspehe. Već je oborio rekord svog kluba star više od 50 godina i jedan je od onih sportista koji trening vole gotovo koliko i takmičenje. Zbog toga maksimalno koristi svaku priliku za bavljenje sportom. Tako ne propušta ni časove fizičkog vaspitanja na kojima uvek nešto novo nauči, upozna se i sa drugim sportovima ili usvoji savet od nastavnika Srđana Dakića koji mu pomaže u atletici.

— Redovan sam na časovima fizičkog koji mi mnogo znače, kao i drugima. Važan nam je pokret u školi, važna fizička aktivnost za koju tokom dana mnogi od mojih drugara nemaju priliku. Osim toga, ja sam neko ko voli da se oproba u različitim sportovima. Obožavam fudbal i košarku i jedino u školi sam imao prilku da zaista i naučim nešto iz tih sportova, da zapravo uživam u njima. Naravno, atletika je kraljica sportova i kao takva je baza za sve ostalo, tako da sam zahvaljujući atletici uspešniji i na časovima fizičkog. Istovremeno, u školi sam se susreo sa pojedinim vežbama, posebno u domenu pripreme za trening koje nisam ranije znao. Tu je veliku ulogu imao i moj nastavnik.

Lepi rezultati su već iza Maksima, a on se priprema za nove izazove.

— Ova godina bila je stvarno dobra za mene. Bio sam prvak  države u dvorani na 3.000 metara, drugi na 5.000 metara, a u seniorskoj konkurenciji na 3.000 sam bio šesti. Bio sam i treći na Balkanskom šamionatu , prvi na krosu u oktobru a pripremam se već za sledeću sezonu u kojoj ću pokušati da se kvalifikujem na Svetsko prvenstvo do 20 godina i to je u ovom trenutku osnovni cilj.

A da škola mora i može mnogo da pomogne mladom sportisti potvrđuje i Maksimov nastavnik Srđan Dakić. Dakić je, kao i mnoge njegove kolege, svojevremeno i sam bio uspešan sportista. Nakon što je svoje znanje o sportu proširio kroz visoko obrazovanje, postao je jedan od omiljenih pedagoga kojima se učenici, a upravo sportisti ponajviše, rado obraćaju za savet.

— Trudimo se da sve naše sportiste maksimlano angažujemo i u školskim sportskim aktivnostima, prvo na časovima, a kasnije i na takmičenjima. Učenicima je, posebno u ovim tinejdžerskim godinama, važno da predstavljaju školu i dobro je što je tako. Oni u školi provedu više od pet sati, i kada ostvare dobre  rezultate normalno je da su popularniji među drugarima, na odmoru i za te uspehe se brzo saznaje. Atletika je bazični sport, a nažalost,  nije dovoljno popularna. Zbog toga nam  Maksimovi uspesi znače i pomažu u našim nastojanjima da kroz nastavni plan i program vratimo „kraljicu sportova” na mesto koje joj pripada — rekao je Dakić.

U svakom slučaju, atletika i danas zaokuplja pažnju sportske javnosti. Najveća takmičenja poput Olimpijskih igara i danas su globalno medijski odlično pokrivena, cene prava na tv penose su basnoslovne ali su prava rasprodata, kao i karte na stadionima kada su na programu atletska takmičenja. Najveće zvezde ovog sporta negde su ipak morale da počnu i mnogi od njih su svoj prvi susret sa atletikom imali upravo u osnovnim školama, kojima su i danas zahvalni i u koje se i danas vraćaju kao promoteri sporta i zdravog načina života.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena