instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Prioritet HU “Đina” uključivanje romske dece predškolskog uzrasta u programe podrške

TV Bečej • Vukašin Ljubojev • 14. januar 2022. • 13:02 •

Prioritet HU “Đina” uključivanje romske dece predškolskog uzrasta u programe podrške

U cilju da pomogne deci i mladima romske pripadnosti sa teritorije opštine Bečej, Humanitarno udruženje “Đina” iz Bačkog Gradišta realizovalo je niz humanitarnih akcija, ali i projekata koji za cilj imaju da odogovore na njihove potrebe za obrazovanjem, da ih podstaknu u pravcu razvoja preduzetništva, kao i da doprinesu podizanju njihovih kapaciteta usmerenih na unapređenje kvaliteta života.

Takođe, pomoć je pružena i roditeljima u vidu psihološko-socijalne podrške, a sa ciljem da se podigne njihov nivo svesti o važnosti obrazovanja i školovanja, kao jedne od najvažnije karike za izlazak iz začaranog kruga siromaštva.

Diskriminacija se, objašnjava Đin, odnosi na njihovu nacionalnu pripadnost i socijalni status.

Humanitarno udruženje „Đina“ broji 26 korisnika iz osnovne škole i dvoje dece predškolskog uzrasta. Govoreći o ovoj uzrasnoj grupi, Đin ističe da je jedan od problema neredovno pohađanje vrtića, što za posledicu ima loš ishod učenja u kasnijem periodu.

Nedostatak samopouzdanja i podsticaja najbliže okoline, neki su od najčešćih razloga zbog kojih romska deca upisuju trogodišnje srednje škole, gde se najčešće i završava njihovo obrazovanje. Mali broj njih odlazi na dalje školovanje i stiče akademsko zvanje.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad