instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

KROZ BEČEJ: Nakon obnove bisti heroja NOR-a, na redu revitalizacija spomen-obeležja „Zid smrti“

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 27. jul 2022. • 10:58 •

KROZ BEČEJ: Nakon obnove bisti heroja NOR-a, na redu revitalizacija spomen-obeležja „Zid smrti“ Jelena Češljević, Opštinska organizacija SUBNOR Bečej (TV Bečej)

Na inicijativu Opštinske organizacije SUBNOR Bečej, a uz podršku lokalne samouprave, pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika i viših nivoa vlasti, napravljene su i vraćene biste pet lokalnih boraca i heroja narodnooslobodilačkih ratova.

Prošle godine su revitalizovane biste Nestora Džilitova, Nađ Ištvana, Simin Slavka i Šamu Mihalja, a nedavno je ponovo napravljena bista Zdravka Gložanskog, pravnika i heroja iz Drugog svetskog rata, koja je inače ukradena pre 10 godina.

Ovim se ne završava program revitalizacije spomen-obeležja u opštini Bečej, najavljuje Češljević.

SUBNOR Bečej nastoji da obeleži sve važne datume koji se vezuju za Drugi svetski rat, pa su tako kraj spomen-obeležja na pravoslavnom groblju obeležili i 4. jul Dan boraca. Taj spomenik je ove godine zahvaljujući JP „Komunalac“ uređen i osvetljen, ističe Jelena Češljević.

Bečejski SUBNOR planira da u saradnji sa Kancelarijom za mlade organizuje i održi prigodan program pod nazivom „Koliko poznajem svoj grad, njegovu istoriju i prošlost“.

Inače, za obnovu četiri biste Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture izdvojio je 770.000 dinara, dok učešće Opštine Bečej iznosilo 120.000 dinara.

Vajanje, izradu kalupa i livenje biste Zdravka Gložanskog finansirala je lokalna samouprava u iznosu od skoro 400.000 dinara.

Tekst je realizovan u okviru projekta „Kroz Bečej”, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena