ko-su-popisivaci-i-instruktori-u-opstini-becej
instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Ko su popisivači i instruktori u opštini Bečej?

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 8. septembar 2022. • 10:35 •

Ko su popisivači i instruktori u opštini Bečej? Opština Bečej (TV Bečej)

Popis stanovništva u opštini Bečej, u periodu od 1. do 31. oktobra ove godine, sprovešće ukupno 97 popisivača i 11 instruktora.

Najveći broj popisivača, njih 58, radiće u Bečeju, zatim po 17 će ih biti u Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu, troje u Mileševu i Drljanu i dvoje u Radičeviću. Trenutno su i dalje u toku obuke popisivača, koje će trajati do 9. septembra.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je, po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi u skoro svim zemljama sveta, na svakih deset godina.

Popisom se obezbeđuju potpuni i kvalitetni statistički podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj i polnoj strukturi, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, o strukturi domaćinstava i porodica i o stambenom fondu.

Prikupljeni podaci od izuzetnog su značaja za ocenu trenutnog stanja, kao i za buduće planiranje i donošenje različitih strategija, kako na nacionalnom tako i lokalnom nivou.

Finansijska sredstva za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine zajednički su obezbedile Republika Srbija i Evropska unija.

 

Zarade i zadaci

Podatke direktno od građana prikupljaju popisivači, idući „od vrata do vrata”, pri čemu odgovore ispitanika unose u elektronske upitnike pomoću laptopova, navode u Republičkom zavodu za statistiku.

Inače, popisivači će ostvariti prosečnu zaradu od oko 60.000 dinara neto (u zavisnosti od dodeljene teritorije za rad), uz nadoknadu troškova neophodnih za obavljanje posla, kao i pratećih poreza, doprinosa i zdravstvenog osiguranja tokom perioda angažovanja. Zarada instruktora nije poznata.

Kada je reč o samom popisivanju, zadaci instruktora biće da prate njegov tok, da kontrolišu rad popisivača, daju im uputstva i pomažu im u rešavanju spornih situacija.

 

Kako prepoznati popisivača?

Popisivač nosi legitimaciju koju je u obavezi da Vam pokaže pre nego što uđe u Vaše domaćinstvo.

Na prednjoj strani legitimacije nalazi se logo RZS-a, ime i prezime popisivača, njegova fotografija i broj lične karte.

Na zadnjoj strani legitimacije nalazi se ovlašćenje za rad.

 

Republički zavod za statistiku sprovodi popis i odgovoran je za zaštitu podataka. Preliminarni rezultati će biti objavljeni 30. novembra, a konačni rezultati planirani su od aprila 2023. do kraja maja 2024.

Ko su instruktori možete pogledati OVDE dok spisak popisivača možete pronaći na ovom LINKU.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad