Srpski Magyarul
 
Srpski Magyarul

Društvo

KROZ BEČEJ: Smanjuje se broj dece koja žive u uslovima apsolutnog siromaštva

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 3. oktobar 2022. • 12:46 •

KROZ BEČEJ: Smanjuje se broj dece koja žive u uslovima apsolutnog siromaštva

U toku prošle godine u opštini Bečej evidentirano je nešto manje od 6.200 dece, od tog broja lane je rođeno minimalno 330 beba, govore podaci istraživanja Saveta prava deteta, koje je se sprovodi u fazi implementacije Lokalnog akcionog plana za decu.

Ukupno 813 dece potiče iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći, a od tog broja 249 dece živi u apsolutnom siromaštvu.

Opština Bečej sprovodi niz mera pomoću kojih pruža direktnu podršku porodicama sa decom. Subvencioniše se pohađanje predškolske ustanove u više različitih kategorija, obezbeđeni su lični pratioci za decu, regresiraju se troškovi prevoza srednjoškolaca i studenata, koje ujedno i stipendira.

 Govoreći o unapređenju vaspitanja i obrazovanja dece, pomoćnica predsednika opštine zadužena za ovu oblast, Sanja Biro, istakla je nekoliko investicija. Ona je podsetila da su lane izgrađena tri dečija igrališta u vrednosti od 15 miliona dinara i ujedno najavila projekte koji treba da budu realizovani u narednom periodu.

Kada je reč o aktivnostima „Dečije nedelje“, manifestacija „Hepening“ kojoj se raduje najveći broj dece biće održana u petak sa početkom u 14 časova na Trgu oslobođenja.

Takođe, i ove godine će biti realizovana humanitarna akcija „Deca deci“.

Inače, Opština Bečej je retka lokalna samouprava koja je prepoznala značaj lokalnog plana akcije za decu i kontinuirano ga izrađuje od 2007. godine.

Tekst je realizovan u okviru projekta „Kroz Bečej”, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad