instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Stvaraoci i inovatori predstavili svoje izume i dostignuća

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 25. oktobar 2022. • 13:01 •

Stvaraoci i inovatori predstavili svoje izume i dostignuća

Društvo stvaralaca i inovatora „Innova“ upriličilo je seriju predavanja i izložbu izuma u Spomen kući Tan u Bečeju.

Prisutni su mogli da čuju nešto više o foliarnom sredstvu protiv suše biljaka, primeni lekovitog bilja u medicini i kozmetici, da se upoznaju sa višenamenskom opremom za proizvodnju toplote sa skladištenjem toplote, kao i sa Udruženjem Ličana „Lika“ iz Subotice.

O tome kako prevazići sušni period i probleme sa biljkama kojima prestane vegetacija pre nego što bi inače trebala biti, govorio je Mato Zubac, predsednik Srpske akademije izumitelja i naučnika.

Predsednik Udruženja pronalazača iz Bačke Palanke, Đorđe Štangl, po struci fizioterapeut, govorio je o nezi bolesnika i rehabilitaciji, predstavljajući izume do kojih je došao zajedno sa suprugom, koja je takođe medicinski radnik.

Osim tradicijom i običajima Ličana, Udruženje „Lika“ iz Subotice bavi se i promocijom dela i lika Nikole Tesle. Devet godina organizuju manifestaciju u čast velikom srpskom naučniku.

O višenamenskoj opremi za proizvodnju toplote sa skladištenjem toplote govorio je izumitelj iz Mađarske, Lajoš Vašarhelji, koji je ovu spravu patentirao još 1991. godine.

Nakon serije predavanja, upriličeno je otvaranje izložbe izuma članova Društva stvaralaca i inovatora „Innova“ i predavača.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena