instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Hajkom na predatore čuvaju brojno stanje plemenite divljači

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 7. februar 2023. • 09:26 •

Hajkom na predatore čuvaju brojno stanje plemenite divljači

Lovom na predatore, šakale i lisice, lovci udruženja „Zec“ iz Bačkog Gradišta zajedno sa prijateljima iz srodnih udruženja, zaokružili su lovnu sezonu.

Takozvana hajka, kako je lovci zovu, neophodna je, kažu, zbog održavanja balansa i brojnog stanja plemenite divljači. Inače, šakal je, tvrde, u velikoj ekspanziji u lovištima širom naše zemlje i pravi veliku štetu na srnećoj divljači i populaciji zeca.

Lovačko udruženje „Zec“ Bačko Gradište gazduje sa dva lovišta – Plavša ukupne površine 6.000 hektara i donji ribnjak, vodene površine 680 hektara.

Što se tiče zeca i fazanske divljači, naši sagovornici kažu lovna sezona bila je poprilično teška, naročito ako se uzmu u obzir prošlogodišnje vremenske prilike i suša. U aprilu ih očekuje lov na srneću divljač, a kako ističu blaga zima ima ide na ruku, jer teške zime sa snegom zahtevaju obimniju prihranu divljači.

Kada je reč o lovu na zečeve, lane su lovci lovili po jednog zeca jer su smatrali da ga nema dovoljno u lovištu i da ga treba ostaviti zbog procesa reprodukcije. Tek dogodine očekuju da će moći da se lovi u većem broju.

Inače, lovačko udruženje „Zec“ iz Bačkog Gradišta trenutno broji 55 članova, a ove godine proslavljaju veliki jubilej - 110 godina postojanja.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad