instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Porodica Bakić neguje i odgaja najinteligentije pse na svetu

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 17. februar 2023. • 09:59 •

Porodica Bakić neguje i odgaja najinteligentije pse na svetu

Saša i Darija Bakić pre sedam godina zaljubili su se u rasu pasa Border koli, a nekoliko godina kasnije počeli su da se bave uzgojem ove rase, koja važi za najinteligentniju na svetu.

Ljubav prema psima gajili su oduvek, a za Boder kolije su se odlučili jer je to, kažu, pas koji odgovara njihovom stilu života.

Prvog psa, ženku po imenu Lili, nabavili su iz Beograda, a njeni koreni vuku iz Mađarske, budući da ova rasa u to vreme nije bila naročito zastupljena u Srbiji, priča Saša i dodaje da se odgajivačnica „Lords of nature“ rodila spontano, te da je to njihov hobi, a ne posao.

Sva tri psa u vlasništvu porodice Bakić bili su šampioni Srbije. Border koli je izuzetno odan vlasniku, energičan pas, kojem je potrebno dosta vežbe i akcije, kako bi zadovoljio svoje potrebe za kretanjem.

Sa drugim psima i životinjama se odlično slaže, a pokazao se i kao idealan porodičan pas koji obožava decu.

Border koli je radni pas, oduvek odgajan kao ovčar, zadužen da čuva čopor i sa pastirima provodi dane od jutra do večeri. Istraživanja su pokazala da je ova rasa sposobna da nauči nove komande za manje od pet ponavljanja, te da ih prate i ponove u najmanje 95 odsto slučajeva.

Kako bi bio dobro vaspitan i naučio važne komande, preporuka stručnjaka je da se sa dresurom i učenjem osnovnih komandi započne rano, dok je border koli štene uzrasta 3-4 meseca. Svi vlasnici koji svoje ljubimce žele da nauče naprednije komande i zahtevnije zadatke, to mogu raditi od 6. do 8. meseca kako bi se dovoljno fizički razvio, ali i bio mentalno spreman za izazove. 

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad