irena-vujovic-za-vojvodinu-uzivo-kapitalna-ulaganja-u-zivotnu-sredinu-u-vojvodini-najveca-do-sad-
instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Irena Vujović za Vojvodinu uživo: Kapitalna ulaganja u životnu sredinu u Vojvodini, najveća do sad

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 21. novembar 2023. • 20:55 •

Irena Vujović za Vojvodinu uživo: Kapitalna ulaganja u životnu sredinu u Vojvodini, najveća do sad Foto: Vojvodinauzivo.rs

Republika Srbija, zahvaljujući stabilnim i dobrim finansijama u stanju je da ulaže velika sredstva u zaštitu životne sredine u Srbiji i na taj način učini boljim životni standard građana. Tokom sledeće godine budžet Ministarstva zaštite životne sredine biće 18 puta veći u odnosu na bužet (istog ministarstva) iz 2010. godine i iznosiće neverovatnih 92.25 milijardi dinara, rekla je Irena Vujović za portal Vojvodina uživo.

Upravljanje otpadom prouzrokuje najveće probleme u životnoj sredini,  jer iziskuje velika finansijska ulaganja i poštovanje unapred postavljenih, uglavnom evropskih, standarda. Trenutno su u Vojvodini u funkciji 4 sanitarne deponije Kikinda, Pančevo, Sremska Mitrovica i Subotica. Količina odloženog otpada na sanitarnim deponijama u Vojvodini u 2022. godini je 168.608 t.

Da bi se izborili sa velikim količinama otpada koje se stvara na teritoriji Vojvodine, planirana je izgradnja osam regionalnih centara.

Region Opštine koje obuhvata
Novi Sad Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Novi Sad, Srbobran, Temerin, Vrbas, Žabalj
Subotica Bačka Topola, Čoka, Kanjiža, Mali Iđoš, Novi Kneževac, Senta, Subotica
Inđija Inđija, Irig, Pećinci, Sremski Karlovci, Stara Pazova
Sombor Apatin, Bač, Kula, Odžaci, Sombor
Vršac Alibunar, Bela Crkva, Plandište, Vršac
S. Mitrovica Bogatić, Ruma, Sremska Mitrovica, Šabac, Šid
Pančevo Kovin, Kovačica, Opovo, Pančevo
Kikinda Ada, Bečej, Kikinda, Nova Crnja, Novi Bečej
Zrenjanin Sečanj, Titel, Žitište, Zrenjanin

U Regionalnoj deponiji Subotica trenutno se prerađuje oko 32.000 tona otpada koji se sakupi u Subotici i još šest opština na severu Bačke.

Prosečna godišnja produkcija otpada u Vojvodini je 572.000 t. Od toga, oko 14% komunalnog otpada završava na divljim deponijama kojih prema zvaničnim podacima ima oko 400 u Vojvodini. Prema morfološkom sastavu, organski otpad (baštenski otpad i ostali biorazgradivi otpad) zauzima 45,6% u ukupnoj masi komunalnog otpada. Ukupni otpad od plastike čini 9,8%, dok ukupna količina papira i kartona iznosi 6,6%, zatim slede metal (6,1%), PET ambalaža 4,6%, staklo (3,4%), tekstil (3,6%), kompozirni materijali (3,1%) i ostalo (ukupno 17%).

Preduslov za podizanje kapaciteta reciklaže i iskorišćenje energetskih i materijalnih potencijala otpada je uspostavljanje sistema primarne i sekundarne separacije komunalnog otpada u lokalnim samoupravama što je u početnoj fazi, nakon decenija zanemarivanja ovog problema, kako je i napomenula Irena Vujović u intervjuu portalu Vojvodina uživo.

U Vojvodini je organizovanim sakupljanjem otpada obuhvaćeno 86% stanovništva, uglavnom urbanog što je nešto više od 500.000 domaćinstava.

Sa ulaganjem u zaštitu životne sredine ne sme da se stane, to je jedan od osnovnih parametara dobrog životnog standarda građana, a država Srbija teži da svojim ulaganjima i aktivnostima na terenu poboljša sve aspekte života njenih građana zaključila je Irena Vujović za portal Vojvodina uživo.

Izvor: Vojvodinauzivo.rs

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad