prvi-becejski-svinjokolj-odrzan-u-picoderu
instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Prvi „Bečejski svinjokolj” održan u Picoderu

TV Bečej • Vukašin Ljubojev • 29. novembar 2023. • 12:31 •

Prvi „Bečejski svinjokolj” održan u Picoderu

Ako neko zna u čemu je tajna organizovanja uspešnih gurmanskih manifestacija, druženja i takmičenja, onda su to sigurno „Prijatelji kluba OFK Bečej“. Uz tradicionalnu „Bečejsku kobasicijadu“ koja se organizuje svake godine krajem februara ili početkom marta, pomenuto društvo od danas započinje sa još jednim događajem, koji ima tendenciju da postane tradicionalan, a to je „Bečejski svinjokolj“.

Kao što nalaže tradicija, na današnji dan, priprema se „mesna zimnica“. Prijatelji kluba su od ranih jutarnjih časova zasukali rukave i u picoderskom delu 11. novembra obeležili 29. novembar, a sve po starom ritualu „uz po koju“ krenulo se sa prljenjem svinje koja je težila 110 kila, potom tranžiranjem, sečenjem mesa i dalje kako već običaji nalažu.

Cilj same manifestacije jeste očuvanje tradicije ovog podneblja, odnosno pravljenje svinjokolja sa svim onim običajima koji nosi taj događaj.

Na premijernom ovogodišnjem „Bečejskom svinjokolju“ domaćini su bili Milan Sekulić i Nedeljko Vasić. Ujedno njih dvojica, bili su, čini se i najvredniji, kako i dolikuje domaćinima.

Krajem februara odnosno početkom marta, kao što smo već napomenuli, biće održana tradicionalna „Bečejska kobasicijada“, odnosno takmičenje u najlepšoj suvoj kobasici, a ono što je zanimljivo jeste da će prva kobasica napravljena na svinjokolju učestvovati na takmičenju.

Do kasno u noć mirisaće Picoderom svinjsko pečenje i ostali gurmanluci koje nosi sa sobom svinjokolj, a svi koji su propustili ovogodišnju premijeru, moraće da sačekaju do naredne godine, kada se očekuje novo i masovnije izdanje manifestacije.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad