moje-zanimanje-moj-izbor-za-karijerno-vodenje-srednjoskolaca
instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

„Moje zanimanje – moj izbor” za karijerno vođenje srednjoškolaca

TV Bečej • Vukašin Ljubojev • 4. decembar 2023. • 09:21 •

„Moje zanimanje – moj izbor” za karijerno vođenje srednjoškolaca

Udruženje građana „Obrazovni impuls“ u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nakon mnogih gradova, predstavilo je svoj projekat „MOJE ZANIMANJE - MOJ IZBOR“ i u Bečeju. On se odnosi na  pomoć i uputstva u karijernom vođenju budućih srednjoškolaca, preko web stranice koja sadrži informacije, savete i uputstva za izbor pravog zanimanja, pregled sposobnosti koje su neophodne za određene profesije, opis profesionalnih oblasti, vršnjačku edukaciju i susret sa svetom rada.

Deca srednju školu biraju često pod uticajem eksternih faktora kao što su: mišljenje roditelja, vršnjački uticaj, uticaj medija, blizina ili popularnost neke srednje škole i slično. Veoma mali procenat učenika u uzrastu od 13 i 14 godina svesno donosi odluku o izboru nastavka školovanja prema svojim interesovanjima. Pogrešan izbor srednje škole kasnije se održava na uspeh učenika i nemotivisanost, a ukoliko mlada osoba ostane i dalje u budućnosti u pogrešnom području rada krajnji ishod će biti nezadovoljan, neproduktivan radnik koji nije zainteresovan za proces celoživotnog učenja. Upravo je to bio razlog da se članovi udruženje opredele za izradu digitalnih sadržaja, tj web stranice.

Članovi udruženja su pristupili izradi web sajta nakon anketiranja više od 100 osnovaca i prilagodili stranicu njihovim potrebama na osnovu rezultata anketiranja.

Materijal je koncipiran tako da, učenici na zanimljiv način, mogu da istraže svoje sklonosti i sposobnosti ali isto tako da dobiju informacije o različitim zanimanjima i putevima obrazovanja koji vode do tih zanimanja. Materijal je zamišljen kao pomoćni alat u procesu karijernog vođenja učenika, koji je na lak i brz način dostupan svim zainteresovanim učenicima na teritoriji naše države.

Stranica je nastala sa opštim ciljem osposobljavanja učenika da u skladu sa svojim interesovanjima i sposobnostima, svesno, odrede svoje mesto u sistemu daljeg obrazovanja i u svetu rada putem kreiranog elektronskog materijala.

Autori sadržaja su Branislava Ivković, Aleksandra Bakrač, Andrea Galgo Ferenci i Stevan Spajić.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad