instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Društvo

Jani (13) je potrebna naša pomoć: Bori se sa teškim oblikom skolioze - pomozimo joj da prohoda!

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 5. decembar 2023. • 11:30 •

Jani (13) je potrebna naša pomoć: Bori se sa teškim oblikom skolioze - pomozimo joj da prohoda!

Jana Kovačević je trinaestogodišnja devojčica kojoj je potrebna naša novčana pomoć, jer su joj pri rođenju primitivni refleksi bili nepotpuni, a već sada ona se bori sa skoliozom, zbog čega jedva uspeva da zauzme četvoronožni položaj.

Naime, Jana je prvo dete iz druge održavane trudnoće koja je završena porođajem u 29GN. Po rođenju, primitivni refleksi bili su nepotpuni a zbog nezrelosti i razvoja RD SY (respiratorni distres sindrom) Jana je prevezena na Institut za neonatologiju. 

Od trećeg meseca leči se u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju. Mišićni tonus je diskretno povišen na desnim ekstremitetima, izraženije na ruci. Kontrola glave ne odgovara uzrastu. Parašut je znatno ispod očekivanog za uzrast, ima izražen defotmitet stopala. Ustanovljene su dijagnoze cerebralne paralize (G80.1 Paralysis Cerebralis spastica diaplegica) kao i mešovitih specifičnih poremećaja razvoja (F83 Disordines evolutionis specifici mixti).

Jana uspeva da zauzme četvoronožni položaj, puzi usporeno ali kordinisano. Stoji uz pridržavanje, pravi bočne korake na prstima. Uključena je u intenzivne kinezi tretmane, radne terapije i defektološke tretmane. Ne stoji samostalno i ne hoda. Vremenom je došlo do skolioze usled čega je indikovano operativno lečenje.

Sredstva su potrebna za operaciju, fizikalne terapije, terapijsko plivanje, terapijsko jahanje i kontrolne specijalističke preglede.

Izvor: 24sedam.rs

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena