instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Hronika

Dvaput prodali isto grobno mesto, pa premestili posmrtne ostatke

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 16. septembar 2022. • 12:49 •

Dvaput prodali isto grobno mesto, pa premestili posmrtne ostatke Fotografija ilustracija (Pixabay)

Diana Snopček iz Bečeja sa svojom porodicom nedavno je doživela veliku neprijatnost i stres kada je saznala da je Javno preduzeće „Komunalac“ dvaput prodalo isto grobno mesto i grobne ostatke i spomenik premestilo na drugu lokaciju, bez njihovog saznanja.

Naša sagovornica je u junu prošle godine otišla da kupi grobno mesto, kada je od radnika u „Komunalcu“ dobila mesto br. 15, red 1/d u parceli I na velikom katoličkom groblju.

U junu mesecu smo izgubili u prekratkom vremenskom periodu moju baku i očuha. Na gore spomenutom grobnom mestu smo sahranili očuha. U oktobru mesecu dobili odobrenje za izgradnju spomenika, što smo do kraja oktobra i realizovali.  Početkom novembra 2021. sam dobila telefonski poziv od tadašnjeg direktora „Komunalca“, koji mi je saopštio da je došlo do administrativne greške i da je grobno mesto već prethodno prodato“, objašnjava Diana Snopček.

U „Komunalcu“ objašnjavaju da od 1978. godine na ovamo ne postoji precizna evidencija grobnih mesta na katoličkom groblju u Bečeju, te potvrđuju da je došlo do administrativne greške, ali da je to grobno mesto inače bilo prazno, odnosno da tu niko nije bio sahranjen.

Svesni smo težine propusta koji je načinjen u preduzeću. Međutim, moramo da kažemo da je ovo izolovan slučaj, te da se tako nešto do sada nikada nije dogodilo. Istina je da se evidencija grobnih mesta vodi u knjigama, koje su zastarele i gde podaci nisu jasni jer od 1978. godine na ovamo nemamo precizne informacije. Uložićemo sve napore da se ovakvi slučajevi više ne ponove. U toku je postupak utvrđivanja pojedinačne odgovornosti u preduzeću “, navode u JP „Komunalac“.

Kako bi došli do kompromisnog rešenja, u preduzeću kažu da su u prethodnom periodu u više navrata obavljali razgovore sa Snopček i drugim vlasnicima, koji su, kažu, prvi zakupili parcelu.

Naša sagovornica kaže da je advokat druge strane obavestio da njegova stranka ne prihvata nikakva kompromisna rešenja od „Komunalca“ i da traži od njih da se u posed preda grobno mesto koje je uzela u zakup.

Ponuđeno mi je da se posmrtni ostaci premeste na drugo mesto, uz moju saglasnost. Nakon šoka koji je usledio, ja sam im objasnila da ta opcija ne dolazi u obzir. Tražili smo da drugi vlasnici umesto od nas, od „Komunalca“ traže obeštećenje, naknadu štete, drugo grobno mesto ili bilo šta, pošto je ova užasna greška napravljena u „Komunalcu“, a nama je bilo u interesu samo da rešimo konačno ovu nemilu situaciju“, kaže Snopček.

Situacija se dodatno zakomplikovala kada su posmrtni ostaci i nadgrobni spomenik bez znanja vlasnika premešteni na drugu parcelu.

„Kada smo izašli na groblje i videli šta se dogodilo dobili smo fotokopiju dokumentacije, koju su nam trebali još u junu poslati i na osnovu koje smo mi trebali imati pravo žalbe i na osnovu čega bi uopšte saznali da je sudski postupak u toku. Činjenica da baš niko od uključenih u ceo proces nije imao ni malo ljudskosti da nas samo obavesti o presudi, da nismo dobili ni mogućnost prisustvovanju ekshumaciji, je krajnje zastrašujuća. Da li su svi nadležni bili prisutni taj dan, da li je sve urađeno kako treba i sa kojim pravom je bez našeg prisustva odrađena ekshumacija – nadamo se da ćemo na ova pitanja uskoro dobiti odgovore“, kaže naša sagovornica.

U „Komunalcu“ kažu da je premeštanje posmrtnih ostataka izvršeno je u skladu sa Zakonom o sahranjivanju.

Posmrtni ostaci sahranjenog mogu se iskopati i preneti na drugo groblje, po prethodno pribavljenom odobrenju opštinskog nadležnog organa i odobrenju organa nadležnog za poslove sanitarne inspekcije, ako je na drugom groblju obezbeđeno grobno mesto za sahranu. JP „Komunalac“ neće dozvoliti da se ovakvi propusti ikada više dogode. Pokrenuli smo postupak utvrđivanja pojedinačne odgovornosti, nakon čega će biti sankcionisani oni koji su učinili ove propuste i naneli boj ovoj bečejskoj porodici“, navode u JP „Komunalac“.

Našoj redakciji stigao je i odgovor bivšeg direktora JP "Komunalac", koji možete pročitati OVDE.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad