instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

Upoznavanje sa „Bečejskom tvrđavom“ kroz inovativnu izložbu

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 7. jul 2022. • 08:23 •

Upoznavanje sa „Bečejskom tvrđavom“ kroz inovativnu izložbu Otvaranje izložbe "Bečejska tvrđava" u Gradskom muzeju Bečej (TV Bečej)

Izložba „Bečejska tvrđava“ svečano je otvorena u Gradskom muzeju Bečej. Reč je o interdisciplinarnoj, mešovitoj, slikovitoj i inovativnoj postavci koja sadrži elemente iz istorije, arheologije i topografije.

Cilj izložbe je da se stručna i najšira javnost upozna sa prostornim i hronološkim okvirima bečejske tvrđave, rekao je autor izložbe, kustos arheolog Raško Ramadanski.

Ramadanski napominje da tema izložbe nisu arheološka istraživanja koja je Gradski muzej Bečej pokrenuo 2019. i realizovao tokom 2020. godine.

Inače, tvrđava se nalazi u blizini Novog Bečeja, vide se temelji i ostaci jednog tornja. Prvi podatak o ovom lokalitetu potiče iz 1304. godine, a interesantno je da tvrđava u to vreme nije nosila naziv bečejska, nego se u izvorima pominje kao Hozinis, tojest kao tvrđava „Hasnoš”, kazao je istoričar Roland Šuranji.

U vreme kada je blistala u punom sjaju, bečejska tvrđava služila je kao dom vladarima, vojskovođama i srpskim despotama, a često su se za nju borili razni feudalistički vladari. Imala je velik uticaj na očuvanje granice na Tisi, a u Osmanskom carstvu obezbedila je bezbedan saobraćaj  na Tisi.

Postavka će se u Gradskom muzeju Bečej zadržati do septembra.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad