instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

Bečejci kročili u „Čudesni svet Dunđerskih“

TV Bečej • Vukašin Ljubojev • 13. jul 2022. • 12:08 •

 Bečejci kročili u „Čudesni svet Dunđerskih“

„Čudesni svet Dunđerskih“ naziv je knjige Zorana Subotičkog, koja je predstavljena u dvorištu Pozorišnog kluba u Bečeju.

Četiri dramska teksta, koja se nalaze u ovoj knjizi, povod su za širu istorijsku, kulturološku i sociološku priču o Dunđerskima, najbogatijoj i najmoćnijoj srpskoj porodici u Austrougarskoj monarhiji, najvećim dobrotvorima i zadužbinarima ovih krajeva.

Sudbina porodice Dunđerski, kao i sudbina njihove zaostavštine, poslužila je kao inspiracija autoru, a posebno sudbina velike, tragične ljubavi Lenke Dunđerski i Laze Kostića.

Ovo veče bilo je posvećeno ljubavi, prijateljstvu, uspehu i tragediji jedne srpske porodice, Dunđerskima.

Subotički ističe da je tematika vezana za porodicu Dunđerski veoma važna i da se mora držati pred očima javnosti zbog neprilične situacije, a to je da od pet dvoraca Dunđerskih danas nijedan nije otvoren za javnost.

Naš sagovornik planira da krajem ove godine postavi predstavu o Bogdanu i Mari, a ideja je i da ona bude igrana u dvorcu „Fantast“, kao što je to bio slučaj sa njegovom prvom predstavom „Od raja do beznjenice“, koja i dan danas živi i izvodi se u hotelu „Moskva“ u Beogradu.

Inače, Zoran Subotički je nekadašnji predavač Književnosti renesanse i baroka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, lektor na Državnom univerzitetu u Milanu, autor knjiga o Crnjanskom, o snovima u kulturi renesanse.

Njegova dramska dela o Dunđerskima izvode se u dvorcima, palatama, zdanjima od kulturno-istorijskog značaja.

 

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena