instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

Predavanje o mongolskoj najezdi i njenim posledicama u Gradskom muzeju Bečej

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 22. jul 2022. • 07:51 •

Predavanje o mongolskoj najezdi i njenim posledicama u Gradskom muzeju Bečej Predavanje „Mongolska najezda i njene posledice na naše zemlje“ u Gradskom muzeju Bečej (TV Bečej)

„Mongolska najezda i njene posledice na naše zemlje“ naziv je predavanja koje su u Gradskom muzeju Bečej održali doktor Aleksandar Uzelac, istoričar i Raško Ramadanski, arheolog.

Provala Mongola predstavlja događaj koji je iz korena promenio i političke i društvene odnose u ovom delu Evrope. Takođe, ostavio je nesagledive demografske, ekonomske i razne druge posledice. U okviru predavanja publika je imala prilike da čuje opservaciju fenomena mongolske provale, od reakcije savremenika, zatim tradicije koju je ostavila mongolska najezda, kako na prostoru južne Ugarske, odnosno današnje Vojvodine, tako i srpskih srednjovekovnih zemalja, rekao je doktor Aleksandar Uzelac.

Mongolska najezda poznatija je i kao najezda Tatara, odnosno Zlatne horde. Ono što se prvo nameće na osnovu pisanih izvora i svih pokazatelja je narativ razaranja, budući da je reč o pravoj invaziji i vojnom pohodu, objašnjava arheolog Raško Ramadanski dodajući da je destrukcija bila dominantna u najneposrednijem dodiru.

Posle Rusije, sledeća na udaru je bila srednjevekovna Ugarska, koja je pretrpela ogromna razaranja, navodi Ramadanski.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena