instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

BPS: Predstavljena knjiga o nevino stradalim žrtvama 1944/45. godine

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 25. jul 2022. • 10:04 •

BPS: Predstavljena knjiga o nevino stradalim žrtvama 1944/45. godine

U Biblioteci u Bačkom Petrovom Selu predstavjena je knjiga Jožefa Pintera pod nazivom „... i progovorile su tihe rane domovine”.

Delo je rezultat desetogodišnjih istraživanja i obeležava sećanja na žrtve koje su nevino stradale 1944. i 1945. godine. Tokom istraživanja, pored do sada poznatih žrtava u Bačkom Petrovom Selu, identifikovani su i novi stradali.

Knjiga popunjava dosadašnju prazninu u događajima koji su se dešavali u Bačkom Pertovom Selu. U istraživanjima Jožefa Pintera pomoglo je i Udruženje građana „Mladi za naše selo”.

Promociji knjige je prisustvovala i Julia Teleki, koja je kao dete u Čurugu sa majkom preživela slične strahote, dok su partizani odveli njenog oca i ubili ga sa ostalim muškarcima iz sela. Julia je pre nekoliko godina isto objavila kjnigu sa sećanjima preživelih o dogadjajima u Čurugu.

Osamdesetsedmogodišnji autor zbog svog zdravstvenog stanja nije želeo da stane pred kamere, ali je tokom večeri istakao da je jedina svrha njegovog istraživanja da potomstvo, članovi porodica mogu javno da se sete svojih nevinih mučenika.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena