instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

Istorija bečejskih bioskopa oživljena u galeriji „Krug“

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 29. jul 2022. • 08:54 •

Istorija bečejskih bioskopa oživljena u galeriji „Krug“ Boris Lozanov, autor izložbe (TV Bečej)

„Minula vremena bečejskih bioskopa i filmovi koju su prikazivani u njima“ naziv je izložbe Borisa Lozanova koja je otvorena u galeriji „Krug“ u Bečeju.

Postavka obuhvata period od kraja pedesetih pa do kraja sedamdesetih godina prošlog veka, a sadrži fotografije, stare bioskopske projektore, isečke iz novina, kataloge i plakate.

Autor kaže da je prvi film u Bečeju prikazan 1909. u takozvanom putujućem bioskopu, čija šatra je bila postavljena u današnjoj Zelenoj ulici i Zmaj Jovinoj, objašnjava Lozanov i dodaje da su ljudi u to vreme želeli da vide „živi“ pokret na platnu.

U martu 1914. godine u Bečeju je otvoren drugi bioskop, koji se zvao „Korzo“. Krajem pedesetih godina naš grad je imao četiri bioskopa.

Takođe, bioskop je postojao i u sklopu Zanatskog doma sa oko stotinu sedećih mesta, gde su se prikazivali filmovi istočnog bloka – češki, mađarski, ruski i domaći. Četvrti bioskop nalazio se na mestu današnje apoteke na uglu Dositejeve i Gerberove ulice.

Bečejske bioskope opsluživala su 22 radnika. Inače, 1952. godine, kada su počele da se formiraju zadruge, napravljen je jedan bioskop na Jezeru za tamošnje radnike, objašnjava Lozanov.

Izložba je u galeriji „Krug“ otvorena do 11. avgusta.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad