instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

KROZ BEČEJ: Jubilarni deseti „Tragovi na pesku“ okupili pesnike iz sedam zemalja

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 8. avgust 2022. • 11:03 •

KROZ BEČEJ: Jubilarni deseti „Tragovi na pesku“ okupili pesnike iz sedam zemalja

Deseti Međunarodni pesnički konkurs „Tragovi na pesku“, u organizaciji Književnog kluba „Petar Stokić“ iz Bečeja, zaokružen je promocijom istoimene zbirke pesama u Narodnoj biblioteci.

Za učešće se prijavilo 176 pesnika iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Švajcarske, Slovenije i Nemačke, a tročlani žiri profesora srpskog jezika i književnosti u sastavu Dragica Davidović, Vanja Kovačić i Kosana Vidojević, odabrao je 93 pesnika koji su zastupljeni u jubilarnom zborniku pesama „Tragovi na pesku“.

Ilustracije su sačinili slikari Milivoj i Igor Mirić, dok je urednik izdanja Milica Mirić.

Prvu nagradu „Petar Stokić“ poneo je Srđan M. Dojković iz Beograda za pesmu „Pasja groblja“. Druga nagrada pripala je Nenadu Ivankoviću iz Beograda, za pesmu „Pitaj me“. Treću nagradu osvojila je Nerandža Nena Kostić iz sela Mosna kod Donjeg Milanovca za pesmu „Srbijo, ni na nebu, ni na zemlji“. Posebna nagrada – „Reči na pesku“ pripala je Ljutomiru Rundiću iz Loznice za pesmu „Spomenik bitke na Gučevu“. Pohvale „Slova na pesku“ ravnopravno dele dvadeset pesnika.

U jubilarnom zborniku „Tragovi na pesku“ zastupljena su dela devetoro Bečejaca: Maje Dražić, Aleksandre Lakić, Igora, Milivoja i Milice Mirić, Aleksandra Pavlovića, Dragana Savića, Jožefa Černovića Solčike i Zorice Džigurski.

Tekst je realizovan u okviru projekta „Kroz Bečej”, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad