instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

Na sedmom “Bečej folk festu” ansambli iz šest stranih zemalja

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 11. avgust 2022. • 08:21 •

Na sedmom “Bečej folk festu” ansambli iz šest stranih zemalja

Sedmi po redu Međunarodni festival folklora „Bečej folk fest“ počinje u subotu, 13. avgusta i trajaće do utorka 16. avgusta. Ljubitelji tradicionalne igre uživaće tih dana u Bečeju na Trgu oslobođenja.

Na manifestaciji će i ovog puta, pored organizatora Kulturno-umetničkog društva „Đido” Bečej, biti predstavljeni učesnici iz šest stranih zemalja.

Otkazani su nastupi ansambala iz Alžira, Egipta i Obale Slonovače zbog problema oko dobijanja viza. U okviru festivala biće upriličen i Etno bazar, pa će tako publika moći da vidi i kupi razne rukotvorine. Pored toga, prošlogodišnju izložbu nošnji, zameniće putujuća izložba fotografija “Cipela glavu čuva, šubara je krasi” u organizaciji omladinske sekcije CIOFF Srbija.

Osim “Đida” i ansambla “Venac”, nastupiće i AKUD “Sonja Marinković” iz Novog Sada i MKD “Petefi Šandor” iz Bečeja. Kada je reč o nastupu “đidovaca”, oni će na ovogodišnjem festivalu nastupati svake večeri, a premijerno će biti izvedene dve nove koreografije, koje publika do sada nije imala prilike da vidi.

Inače „Bečej folk fest“ organizuje se pod pokroviteljstvom UNESK-a, u saradnji sa Opštinom Bečej i uz pomoć i podršku brojnih privrednika, preduzetnika i prijatelja KUD “Đido”.

Koncerti počinju u 20 časova, dok je defile učesnika zakazan za 19 sati. U slučaju lošeg vremena, program će biti održan u sali Gradskog pozorišta Bečej.

Prvog dana festivala nastupaju ansambli iz Rumunije, Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, MKD “Petefi Šandor” Bečej. Drugi dan je rezervisan za ANIP “Venac”, dok će se trećeg i četvrtog dana publici predstaviti Slovenci, Bugari, Meksikanci, dok je nastup AKUD “Sonja Marinković” zakazan trećeg dana festivala.

Inače, KUD “Đido” sutra proslavlja svoju slavu Svetu majku Angelinu, koja je zaštitnica društva, a novi kum će biti Dragan Koković,  član Upravnog odbora i dugogodišnji aktivni član “Đida”.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena