instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

Uz izložbu „Arača i arački kamen“ predavanja i radionice za decu

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 24. novembar 2022. • 10:11 •

Uz izložbu „Arača i arački kamen“ predavanja i radionice za decu

„Arača i arački kamen“ naziv je izložbe u Gradskom muzeju koja je nastala u saradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Mađara.

Postavka se naslanja na izložbu koja je letos održana u ovoj ustanovi kulture, a odnosi se na bečejsku tvrđavu. Ova dva lokaliteta čine jednu celinu. Bečejska tvrđava je bila najznačajnija odstupnica i najbliže uporište Arači.

Arača je srednjovekovna crkva i manastirište u Banatu, smeštena nedaleko od Bečeja i Novog Bečeja. Ipak, nije reč samo o manastirištu već i o naselju koje kroz veći deo srednjeg veka i rani novi vek, pa i u periodu osmanlijske vlasti, se na različite načine razvija i traje, objašnjava kustos arheolog, Raško Ramadanski.

Gradski muzej Bečej je tokom decenija iznedrio nekoliko stručnjaka koji su se bavili iskopavanjem na aračkoj tvrđavi, podseća Ramadanski.

U sklopu ove postavke, biće održana i dva predavanja, kao i radionice za decu.

Do kraja ove godine biće održana i izložba numizmatike iz fonda Gradskog muzeja Bečej. Pored toga, u toku su pripreme za obeležavanje velikog jubileja ustanove – 70 godina postojanja, koje Muzej proslavlja naredne godine.

Inače, izložba „Arača i arački kamen“ u Gradskom muzeju Bečej zadržaće se do 15. decembra.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena