instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

MKD „Petefi Šandor“: Proslavljen dvostruki jubilej u okviru Dana Mađarske kulture

TV Bečej • Agota Varga • 31. januar 2023. • 12:13 •

MKD „Petefi Šandor“: Proslavljen dvostruki jubilej u okviru Dana Mađarske kulture

U  Mađarskom kulturnom društvu „Petefi Šandor“ u Bečeju, minulog petka, u okviru Dana mađarske kulture proslavljen je dvostruki jubilej, 200 godina od rođenja velikog mađarskog pesnika i revolucionara imenodavca ove ustanove kulture, Petefi Šandora, kao i 200 godina postojanja Mađarske himne. U svečanom programu je ovoga puta nastupila i pozorišna trupa Čongrada iz Mađarske, pobratimskog grada Bečeja.

U programu je učestvovao hor „Kišcimbora“ MKD „Petefi Šandor“ sa izvedbom Mađarske himne, kao i Zoltan Rokuš glumac, koji je odrecitovao istu. Pozorišna trupa iz Čongrada je potom predstavila svoj samostalni program posvećen  jubileju velikog pesnika Šandora Petefija. Ova predstava sastavljena je od dela pomenutog autora i  dnevnika Julije Sendrei,a odigrava se u mračnom istorijskom trenutku, koji menja sudbinu, i u kome duh strastvenog pesnika pokazuje svetlost i nadu za bolju budućnost.

U svom svečanom govoru Peter Ileš, direktor Informativnog centra Čongrada Biblioteke „Karolj Čemegi“ i Muzeja „Tari Laslo“ istakao je postojanje mađarske himne već 200 godina.

Događaj je realizovan uz podršku programa Vojvođanskog mađarskog centra za obrazovanje, istraživanje i kulturu (VM4K).

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena