instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Kultura

Slikarstvom do viših ciljeva u lokalnoj zajednici

TV Bečej • Vukašin Ljubojev • 25. jun 2024. • 08:46 •

Slikarstvom do viših ciljeva u lokalnoj zajednici

Da ljubav prema slikarstvu spaja umetnike iz različitih gradova, govori i priča o prvoj likovnoj koloniji akademskih slikara i slikara amatera, koja je održana proteklog vikenda u domu porodice Simin u Bečeju.

Iako je plan bio da se koloniji odazove desetak likovnih stvaralaca, zbog tropskih temperatura i godišnjih odmora, velika većina odustala je od dugog putovanja i učešća, a oni najuporniji ipak su se latili dolaska i slikanja.

Da ovo nije obična priča o skupu ljubitelja slikarstva, već možemo reći vizionarski poduhvat čiji je glavni „krivac“ Milan Simin i njegov plan da ovaj događaj osim druženja i razmene iskustava, da značajan doprinos lokalnoj zajednici i da udruži privrednike zarad viših ciljeva.

Domaćin kolonije bila je Ljiljana R. Knežević, koja je završila školu za primenjenu umetnost i dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu. Ljiljana je članica je udruženja likovnih umetnika „Sirmium“ iz Sremske Mitrovice „LIKUM-a“ iz Novog Sada i „VIR-a“ Novog Sada.

Učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu kao i na mnogim likovnim kolonijama. Do sada je realizovala 22 samostalne izložbe.

Većina slikara dolazi iz Novog Sada, a pored magistara i profesora likovne kulture, na koloniji su svoje umeće pokazali i amateri sa zavidnim znanjem u slikanju.

Ovo je kažu prvi u nizu susreta koji će likovni stvaraoci organizovati, a plan je da jedan vikend u junu bude rezervisan za one koji žele da svojim radom, trudom i entuzijazmom daju doprinos lokalnoj zajednici kako bi život u Bečeju bio oslikan lepšim i živopisnijim bojama.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena