instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Poljoprivreda

Oko 36 miliona dinara od zakupa državne poljoprivredne zemlje

TV Bečej • Vukašin Ljubojev • 19. novembar 2021. • 11:39 •

Oko 36 miliona dinara od zakupa državne poljoprivredne zemlje

Godišnji program zaštite, uređenja i korićenja poljoprivrednog zemljišta za 2021. usvojen je na minuloj sednici Skupštine opštine Bečej, a njime je predviđeno da lokalna samouprava od zakupa državnoj poljoprivrednog zemljišta prihoduje oko 36 miliona dinara na godišnjem nivou.

Ove godine stočarima na teritoriji opštine Bečej neće automatski dobiti na korišćenje državno poljoprivredno zemljište, budući da su parcele, koje nisu predmet višegodišnjeg zakupa, veoma male i to su uglavnom dvorišta i neobradive površine, objašnjava doktor Anđelko Mišković, član Opštinskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj.

I dalje u toku proces restitucije, a po novom poljoprivrednici imaju pravo da zemljište, koje je predmet restitucije zadrže do tri godine, bez obzira na vremenski period na koji su potpisali ugovore. Nakon tog perioda moraju zemljište da vrate vlasnicima.

Blizu 3.000 hektara državne poljoprivredne zemlje nalazi se pod višegodišnjim ugovorima o zakupu.

Mišković kaže da će sredstva od zakupa biti usmerena za potrebe navodnjavanja i odvodnjavanja, čišćenja i reparacije kanalske mreže, zatim za poljočuvarsku službu, za usluge geometra za potrebe opštine i izrade programa, kao i za edukaciju poljoprivrednika.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad