instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Poljoprivreda

Predavanje „Digitalizacija u poljoprivredi“ održano u Spomen kući „Tan“

TV Bečej • Agota Varga • 17. februar 2022. • 11:52 •

Predavanje „Digitalizacija u poljoprivredi“ održano u Spomen kući „Tan“ Predavanje "Dronovi u poljoprivredi" (TV Bečej)

Predavanje pod nazivom „Digitalizacija u poljoprivredi“ održano je u Bečeju, u Spomen kući „Tan“, u organizaciji Društva intelektualaca braće „Tan“. Predavač je bio Arpad Pletikosić, osnivač i vođa „startap“ firme „Dronteh“. On je predstavio multispektralne dronove za prskanje i analizu biljaka.

„Startap“ firma „Dronteh“ iz Oroma je osnovana 2020. godine uz pomoć Fondacije „Prosperitati“ i  trenutno broji šest zaposlenih, ali ima i brojne spoljne saradnike. Konstantno razvijaju i proširuju spektar delatnosti, a u zimskim mesecima nastoje da stručnim predavanjima i promocijama promovišu značaj ove inovacije, tojest dronova u poljoprivredi.

Multispektralni dronovi rade po sistemu sa više kamera i prikupljaju različite informacije zasnovane na slikama. Mogu se koristiti za mapiranje stanja zemlje i za lečenje raznih biljnih bolesti prskanjem.

Dosadašnja iskustva u vezi primene ove tehnologije su veoma pozitivna, kaže Pletikosić, dodajući da pošto dronovi rade na baterije, jedna od prednosti im je i ta što su ekološki prihvatljivi.

Ovo interesantno i za poljoprivrednika veoma značajno stručno predavanje i prezentacija je realizovana uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad