instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Poljoprivreda

KROZ BEČEJ: Sava Gospođinački i u osmoj deceniji uživa u uzgoju voća i povrća

TV Bečej • Vukašin Ljubojev • 27. jul 2022. • 10:56 •

KROZ BEČEJ: Sava Gospođinački i u osmoj deceniji uživa u uzgoju voća i povrća Bečejski proizvođač voća i povrća Sava Gospođinački - Cale

Sedamdesetjednogodišnji Sava Gospođinački, u Picoderu poznatiji kao Cale, još od malih nogu bavi se uzgojem voća i povrća, a tu tradiciju preuzeo je od svojih roditelja. Na svom imanju uzgaja nekoliko vrsta šljiva, kajsija, nektarine, smokve, višnje, trešnje, dunje, jabuke, grožđe, ali i bobičasto voće poput kupina, malina, ribizli i nekih ukrštenih sorti.

Ono što je zanimljivo, a to je da su grane njegovih stabala iz godine u godinu pune zdravih plodova, a zbog velike količine prinosa često je primoran da ih podupire kako se ne bi slomile od težine. Uspeh leži u nekoliko ključnih stvari – pravovremenom i odgovarajućem zalivanju, đubrenju, zaštiti i rezidbi.

Naš sagovornik kaže da leti voćke zaliva svaki treći-četvrti dan, ali i redovno okopava zemlju oko stabla kako bi ono dobilo neophodan kiseonik. To je, ističe on, izuzetno važno i kod povrća, koje nije malčovano ili pokriveno sistemom navodnjavanja kap po kap.

Gospođinački kaže da je njegovo iskustvo pokazalo da se voćke moraju prskati i zaštititi na odgovarajući način, u suprotnom, neće biti plodova.

Što se tiče povrća, Sava kaže na da jesen sadi luk srebrenjak, koji povadi u proleće a na njegovo mesto poseje kukuruz šećerac, plavi patlidžan i papriku. Važno je optimalno iskoristiti raspoloživi prostor i pravilno rasporediti biljke.

U njegovoj bašti uspešno raste paradajz, krastavci, tikivce, kao i drugo povrće. Naš sagovornik uživa u poslovima oko nege i brige svih biljaka u bašti i činjenici da svojoj porodici obezbeđuje mnoštvo kvalitetnih plodova.

Tekst je realizovan u okviru projekta „Kroz Bečej”, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena