instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Poljoprivreda

Javni poziv za podnošenje zahteva za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za upotrebljavani traktor

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 21. novembar 2022. • 08:02 •

Javni poziv za podnošenje zahteva za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za upotrebljavani traktor Foto: Ilustracija Pixabay

Agencija za bezbednost saobraćaja  objavila je javni poziv za subvencionisanu dodelu zaštitnog  rama za upotrebljavani traktor.

Tim povodom, pozivaju se sva zainteresovana fizička i pravna lica na teritoriji Republike Srbije koja ispunjavaju uslove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor, da zaključno sa 30. novembrom 2022. godine podnesu zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja za subvencionisanu dodelu.

Modeli i tipovi traktora za koje se vrši subvencionisana dodela ramova su IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 i IMT 549.

Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture je opredelilo 125 miliona dinara za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama iz budžeta Republike Srbije u 2022 godini. Subvencija će se prema uredbi sprovoditi i u naredne dve godine u istom iznosu.

Sadržaj poziva za podnošenje zahteva za subvencionisanu dodelu zaštitnog  rama za upotrebljavani traktor sa informacijama o načinu podnošenja, modelima traktora na koje se subvencija odnosi,  rokovima za podnošenje i potrebnoj dokumentaciji možete preuzeti OVDE.

Jedna od glavnih mera za smanjenje broja stradanja usled prevrtanja i pokušaj minimiziranja povreda vozača traktora, kada dođe do nezgode je ugradnja ispitanih i odobrenih zaštitnih struktura (ramova). Zaštitni ram služi da pruži zaštitu vozača traktora prilikom prevrtanja. U poslednje tri godine, usled prevrtanja na traktorima bez zaštitnog rama, nastradalo je čak 86 lica, van javnih puteva( njiva, šuma, livada) .

U  Srbiji u saobraćajnim nezgodama na putevima sa učešćem traktora poginulo je 78 lica u poslednje tri godine, što znači da je ukupno poginulo 164 u saobraćajnim nezgodama i događajima u kojima su učestvovali traktori, a bude povređeno oko 360 lica.

Procena je da u Republici Srbiji ima oko 100.000 traktora bez zaštitne kabine ili rama. Najveći procenat upotrebe traktora bez zaštitnog rama ili kabine je u centralnoj Srbiji, čak oko 50%, dok je u Mačvi nešto manji i iznosi 45% a u Vojvodini iznosi 18%.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena