instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Poljoprivreda

Važno sačuvati vlagu u zemljištu

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 3. mart 2023. • 11:28 •

Važno sačuvati vlagu u zemljištu Nandor Kovač, poljoprivrednik iz Bečeja

Usled prolećnih temperatura tokom februara, ratari su ranije počeli sa razmišljanjima o pripremi zemljišta za setvu, odnosno o zatvaranju zimske brazde.

Ipak, preporuka poljoprivrednicima je da poštuju agrotehničke rokove i da, kada je reč o setvi, vode računa da sačuvaju vlagu u zemljištu, kaže doktor Anđelko Mišković, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Poslednjih godina na njivama u bečejskim atarima zabeležen je porast uljane repice. Ona je zbog izuzetno blage jeseni u zimu ušla u izuzetno razvijenoj fazi, zbog čega su pojedini poljoprivredni proizvođači očekivali da će doći do izmrzavanja.

Nandor Kovač, poljoprivrednik iz Bečeja, kaže da iz godine u godinu seje šećernu repu, koja beleži konstantan dobar prihod. Međutim, sada je to pod znakom pitanja, zbog aktuelnih promena cena.

Sa druge strane, trenutne useve trebalo bi zaštiti od glodara, koji su se, kako kaže naš sagovornik, prenamnožili.

U narednom periodu krenuće setva uljanih kultura i kukuruza. Međutim, zbog izuzetno loših rezultata koje je soja lane pokazala, očekuje se da deo površina pod ovom kulturom bude smanjen na uštrb, pre svega, suncokreta i kukuruza.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena