instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Poljoprivreda

Analiza silaže prvi korak ka unapređenju proizvodnje mleka

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 1. mart 2024. • 12:00 •

Analiza silaže prvi korak ka unapređenju proizvodnje mleka

Savremene tehnologije proizvodnje silaže i značaj analize komponenti hraniva na farmama, bile su teme stručnog skupa koji su Privredna komora Srbije i kompanija „Sano“ uz podršku Opštine Bečej realizovali u gradskoj kući i tom prilikom ugostili poljoprivredne proizvođače iz cele Srbije.

Kompanija „Sano“ je pre šest godina oformila laboratoriju u okviru koje se analiziraju razne vrste silaža. Na osnovu više od pedeset parametara moguće je utvrditi kvalitet hraniva, fermentacije, svarljivost silaže, vlakana i skroba, a na temelju dobijenih rezultata moguće je doneti kvalitetne odluke u daljoj proizvodnji.

Kabasti obrok čini od pedeset do sedamdeset odsto ukupnog dela obroka za muzne krave, zbog čega je kvalitet silaže je veoma važan, kako za samo zdravlje životinja, tako i za proizvodne rezultate, reprodukciju i za ukupnu uspešnost te proizvodnje.

Jedan od ključnih trenutaka u proizvodnji kvalitetne silaže je košenje biljke u optimalnom stadijumu zrelosti. Sa druge strane, treba uzeti u obzir i to da je vegetacija ove godine krenula ranije.

Farmerima su ovakvi stručni skupovi od velike koristi, jer imaju mogućnost da razmene iskustva, da se posavetuju sa stručnjacima, a u ovom slučaju i da unaprede znanja iz oblasti proizvodnje silaže.

Održavanje ovog skupa od izuzetne je važnosti i za opštinu Bečej, koja je agrarno područje, čiji proizvođači mleka ostvaruju dobre rezultate u ovoj proizvodnji, rekao je predsednik opštine Bečej dr Vuk Radojević.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena