instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Poljoprivreda

Kajsije lepe, krupne i dobro rodile

TV Bečej • Zorana Ljubojev • 19. jun 2024. • 10:25 •

Kajsije lepe, krupne i dobro rodile

Kajsije su ove godine dobro rodile, uprkos prolećnom mrazu početkom aprila. Porodično gazdinstvo Stamorjan iz Bečeja ove godine ima 50 odsto roda, ali grane stabala u njihovom voćnjaku pune su slatkih zrelih plodova.

Iako su stabla bila zaštićena, šteta koju je mraz napravio nije mogla da bude izbegnuta, objašnjava naš sagovornik Žolt Stamorjan i dodaje da vremenske prilike u velikoj meri utiču na to kakav će rod biti u toku jedne godine. Voćke su krenule rano da cvetaju, mesec i po dana pre uobičajenog termina. Pojedine rane sorte kajsije bile su u punom cvatu krajem februara.

Samim tim, ranije je krenula i berba.

Naš domaćin proizvodnju kajsija pažljivo planira, vodeći računa o svakom segmentu ponaosob – od sadnje pa do berbe. U svom voćnjaku ima sorte koje je odabrao jer su domaće, daju lep i sočan plod.

Okvirne su procene da će po stablu ovaj bečejski voćar uspeti da dobije oko 25 kilograma kajsija, te će ovogodišnji rod na površini od oko dva jutra biti solidan, zadovoljno objašnjava on.

Žolt Stamorjan i njegova porodica planiraju da prošire proizvodnju kajsija domaće sorte na još jedno jutro.

Njihovi voćnjaci prostiru se na površini od oko sedam jutara, a od toga na dva hektara su jabuke. Od ovog posla može lepo da se živi, priznaje Žolt, ali zahteva mnoga odricanja, brojna ulaganja, kao i minimalnu proizvodnju na pet jutara.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena