instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Privreda

U porastu i cena ali i potražnja meda u Srbiji

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 28. april 2021. • 13:45 •

U porastu i cena ali i potražnja meda u Srbiji Mile Mučalov, predsednik Udruženja pčelara „Tisa“ Bečej

Udruženje pčelara „Tisa“ iz Bečeja na čijem je čelu Mile Mučalov, minule godine ali i ove nije aktivno iz poznatih epidemioloških razloga. Ipak za naredni period kada popuste mere i kada se život vrati u normalu predstoje veliki planovi ovog udruženja,  kako po pitanju edukacije tako i po pitanju ekskurzija za članove „Tise“ iz Bečeja.

Ne priča se mnogo o krađi pčela i pčelinjih društava, ali kako kaže naš sagovornik, takve stvari su sveopšte prisutne u našoj opštini i dešavaju se vrlo često.

Ukoliko neko želi profesionalno da se bavi pčelarstvom treba da zna da će morati mnogo toga da uloži,  ali ono što je najpotrebnije u ovom poslu jeste ljubav prema pčelama i osnovno znanje o njima i o proizvodnji meda, ističe Mučalov.

Pčelari ali i potrošači učestalo pričaju o falsifikovanom medu koji je prisutan na našem tržištu.

Laičke metode za prepoznavanje pravog od falsifikovanog meda jesu okretanje tegle i gledanje mehura, kristalizacija, razmućivanje meda u vodi i slično, ali ono što naš sagovornik ističe jeste da se danas ne može razaznati razlika između falsifikata i originala osim kroz uzorkovanje i  laboratorijske analize.

Opširnije o tome kakva je bila minula godina za pčelare, ceni meda danas, pogonu Saveza pčelarskih organizacija „Naš med“ u Rači i drugim temama vezanim za pčelarstvo pogledajte u emisiji „Bečejski ugao“ koja će biti emitovana večeras u 20 časova na našem programu.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena