instagram Srpski Magyarul
 
instagram Srpski Magyarul

Privreda

U Bečeju se gradi prva kuća skandinavskog tipa

TV Bečej • Redakcija TV Bečej • 24. septembar 2021. • 13:46 •

U Bečeju se gradi prva kuća skandinavskog tipa

U Bečeju se trenutno gradi prva kuća skandinavskog tipa površine oko 150 kvadratnih metara. Reč je o kući od drveta, montažnog tipa koju karateriše jača i bolja konstrukcija, kao i izolacija.

Ričard Tripolski je došao na ideju da izgradi ovakav tip kuće, prvenstveno zbog klimatskih uslova – ekstremno toplih letnjih meseci i hladnih zima. Kako objašnjava, želeo je da pronađe odgovarajuće rešenje za grejanje i hlađenje. Ujedno, izgradnja ove kuće je za 30 odsto jeftinija u odnosu na klasičnu gradnju. Osim toga, prednost se ogleda i u brzini izgradnje, koja traje oko pola godine.

Za izgradnju ove kuće utrošeno je oko 17 kubika građe. Podigla su je i stavila pod krov dvojica majstora i to za dva i po meseca. Glavni graditelj je Bečejac Aleksandar Marinkov, koji je 2013. otišao u Norvešku i tamo počeo da uči zanat – stolarsku tesariju.

Za razliku od klasičnih montažnih kuća, kakve se mogu kupiti u Srbiji, skandinavski tip kuće se pravi na licu mesta. Karakteriše je bolja statika, stavlja se deblja izolacija, pravi se rešetkasti krov, koji se odlično pokazao u Norveškoj.

Naš sagovornik ističe da je gradnja ovakve kuće daleko lakša u Norveškoj, nego u Srbiji, jer je građa obrađena, prilagođena i skoro u potpunosti pripremljena za izgradnju.

Još jedna prednost ove kuće je što neće dolaziti do sleganja i samim tim pucanja zidova, jer težina građe nije velika, objašnjava naš sagovornik i dodaje da je ovaj problem dosta čest kod zidanih kuća.

Posmatrajući gradnju ove kuće, pojedini Bečejci su pokazali interesovanje za skandinavski tip kuće, te tako nije isključeno da će potražnja za njom u godinama koje dolaze biti sve veća, ocenio je Marinkov.

Preporučujemo još …


Pregled vesti
Vesti dana - video

Pregled vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Bečejski ugao

TV Bečej

Bečejski ugao

Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad